Stupul bio – O inventie premiata cu medalia de aur

Stupul bio - O inventie premiata cu medalia de aur

“Constructia de stup bio pentru tratament natural, antivaroza si inmultire dirijata a albinelor”, inventia profesorului si apicultorului bacauan Ioan Ursu, a obtinut, la editia din acest an a Salonului Inventica, de la Iasi, Medalia de Aur. Profesorul Ursu a beneficiat, la aceasta editie a Salonului Inventica, de un stand oferit chiar de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci – OSIM. La acelasi eveniment, Ioan Ursu a primit, din partea Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemitanu”, din Chisinau, Diploma si Medalia pentru “Merite deosebite in activitatea inventiva si contructie de stup bio”, inminate de rectorul acesteia, prof. univ. dr. Ion Ababii.

Recunoasterea valorii inventiei profesorului Ioan Ursu vine la scurt timp de la prezentarea ei oficiala pe piata, dar dupa zeci de ani de munca in stupina si de observatii atente asupra comportamentului familiior de albine si a conditiilor de crestere in stupi.”Beneficiile aduse de stupul si metoda brevetata de mine – a spus Ioan Ursu – consta in controlul, pina la eliminare, pe cale naturala, a varozei, una dintre cele mai grave boli in lumea albinelor, in sporirea productiei de ceara pura, in obtinerea de miere bio, in interventii minime in stup din partea apicultorului si in posibilitatea de a avea mereu matci tinere din cresa atasata”. tehnologia noua este deja aplicata in totalitate in stupina Manastirii Tisa Silvestri, care a devenit prima stupina din tara construita dupa noile reguli.
Salonul Inventica 2011 a fost momentul potrivit si pentru o alta premira in activitatea inventatorului: lansarea manualului video “Scoala de apicultura” – partea I, la care profesorul lucreaza de mai multa vreme si care face parte dintr-un proiect lansat atit in bacau, cit si in mediul ecleziastic. “In videomanual prezentam, in prima parte, modul in care lucram pe stupul Bio. Este o scoala practica de apicultura, in care chiar cursantii lucreaza in stupina. Ceea ce lipseste tuturor scolilor de apicultura din tara, se gaseste pe aceste DVD-uri, care pot fi vizualizate pe orice tip de video-player, oricit de putin evoluat. Prin urmare, predam noua tehnologie prin lectii practice, filmate in stupina” – a precizat Ioan Ursu.
Cu primul pachet de DVD-uri din “Scoala de apicultura” a devenit realitate un alt vis al profesorului, de a-si folosi harul pedagogic, dobindit in peste 30 de ani de activitate la catedra, pentru a prezenta iubitorilor de apicultura (incepatori sau nu) cite ceva din tainele acumulate intr-o viata de stuparit. “De mic copil am indragit albinele, aceste minuni ale lui Dumnezeu si vreau sa transmit tuturor frumusetea acestei indeletniciri stravechi” – scrie profesoruol be blogul sau Apicultura-online.blogspot.com. Primul pachet de 12 DVD-uri, insumeaza 20 de ore de film de o calitate foarte buna, in care profesorul descopera, impreuna cu ucenicii sai, lucrarile de primavara necesare la o stupina. Pot fi vazute practica si Bio Stup -ul care introduc o noua tehnologie apicola capabila sa deschida drumul spre produse apicole ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *