Sturioni si icre negre made in Banat

Timisorenii vor lansa pe piata nationala, de anul viitor, carnea de sturion si, in trei ani, caviarul de Banat

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului (USAMVBT) a demarat un proiect prin care le deschide banatenilor oportunitatea de a se lansa in acvacultura si de a castiga astfel bani frumosi. Institutia a castigat, in 2006, un contract de cercetare in valoare de 1,3 milioane de lei.

„Suntem pionieri in domeniu. Nu avem in tara o alta instalatie pentru crestere superintensiva”, a declarat profesorul universitar Marian Bura, coordonatorul proiectului. Aceasta indeletnicire se va derula intr-o ferma de la Padurea Verde, unica in tara, aflata acum in curs de amenajare. In cele 34 de bazine, oferite de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, vor fi crescuti, de la inceputul lui 2009, un numar de 14.000 de puieti de sturioni, din cultura de cega, pentru ca e mai adaptabila la conditiile de captivitate. Bazinele sturionilor sunt alimentate cu apa forata la adancime, care trece printr-un filtru special si este apoi adusa la o temperatura constanta, tot timpul anului, intre 18 si 20 de grade Celsius.

Industrie de viitor

Inca din primul an, carnea de cega va fi vanduta in supermarketurile din oras, iar peste trei ani, cand exemplarele vor ajunge la maturitate sexuala, se vor colecta si primele cantitati de caviar. Cresterea sturionilor e foarte profitabila. „Dupa numai trei cicluri de reproducere, numai din colectarea si vanzarea icrelor negre, investitorul isi recupereaza investitia”, mai spune profesorul Bura. Potrivit acestuia, odata pusa la punct tehnologia, aceasta va fi oferita gratuit tuturor celor interesati, pentru ca aceasta noua industrie sa se dezvolte in Banat.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *