Subventii de pana la 2.300 de euro pentru agricultura ecologica

Subventii de pana la 2.300 de euro pentru agricultura ecologica

Fermierii care practica agricultura ecologica isi pot vinde produsele la un pret mai bun, iar subventiile pot ajunge la 2.300 de euro, a explicat un reprezentat al APIA Bistrita-Nasaud.

In Bistrita-Nasaud, 2137 de fermieri au depus cereri de finantare la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) ca sa practice agricultura ecologica.

Cei mai multi solicitanti sunt din zona Nasaudului, de pe Valea Somesui Mare, dar si de pe cea a Sieului.

Catalina Gancean, sef serviciu in cadrul APIA Bistrita-Nasaud, a declarat ca, fermierii pot obtine intre 1.500 si 2.300 de euro/an in functie de marimea exploatatiei agricole.

Sprijinul urmeaza sa le fie acordat timp de 3 ani cat dureaza conversia fermelor.

„Acordam ajutorul financiar pentru conversie. Conversia inseamna trecerea de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, care e pe o perioada de un an, doi sau trei sau poate chiar si mai mult”, a declarat Catalina Gancean.

Potrivit acestuia, fermierii care practica agricultura ecologica isi pot vinde produsele la un pret mai bun.

„Pot sa-si vanda produsele la un pret mai bun. De exemplu, Ardanul vinde laptele la un pret mai bun decat celelalte comune care nu sunt in agricultura ecologica. Au contract facut cu unitatea de procesare si au primit un pret mai bun”, a explicat reprezentantul APIA Bistrita-Nasaud.

In tot acest timp, ei sunt verificati de un organism abilitat, fiind obligati sa faca dovada ca alterneaza culturile conform ciclurilor naturii si ca folosesc ingrasaminte naturale, fara fertilizanti, pesticide sau stimulatori de crestere.

Din cele 2.137 de exploatatii intrate in procedura de conversie si certificare ecologica, 2.047 sunt pentru sectorul vegetal cu un total de peste 15.000 ha, 78 sunt ferme de ovine cu un efectiv total de 12.057 de capete si 13 sunt stuparii cu un total de 716 familii de albine.

Subventiile solicitate anul acesta vor fi platite pana cel tarziu in iunie 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *