Subventii pentru agricultura eco si vacile de lapte din zonele defavorizate

MADR: 7 mil euro alocate pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole ecologice!
Subventii pentru agricultura eco si vacile de lapte din zonele defavorizate

Crescatorii de vaci cu lapte si majoritatea fermierilor eco din judetul Bacau primesc, in aceasta saptamina, sibventii acordate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia de Pati si Interventie pentru Agricultura. “Pentru vaca de lapte – ne-a informat directorul executiv al Oficiului Bacau al APIA, Ioan Melinte – sint 1.752 de beneficiari, iar plata pe cap de vaca este de 86,37 de euro. La agricultura ecologica, din 51 de fermieri, 47 beneficiaza de plati, iar suma totala este de 140.000 de lei”.

Masurile de sprijin vizeaza producatorii de lapte care detin minimum doua vaci de lapte si se afla in zone defavorizate si agricultorii care desfasoara activitati agricole in regim ecologic. Zonele defavorizate din judetul Bacau sint localitatile Agas, Asau, Balcani, Berzunti, Brusturoasa, Comanesti, Darmanesti, Dofteana, Ghimes-Faget, Manastirea Casin, Oituz, Palanca, Slanic Moldova, Solont, Tirgu Ocna si Zemes – in partea de vest a judetului. In partea de est si sud, sint comunele Cleja, Colonesti, Corbasca, Dealu Morii, Gaiceana, Gioseni, Glavanesti, Gura Vaii, Helegiu, Livezi, Motoseni, Orbeni, Plopana, Rachitoasa si Stanisesti.

In toata tara, de ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura vor beneficia peste 7.000 de agricultori, de doua ori mai multi decit anul trecut.

Suma totala care urmeaza a se plati beneficiarilor pentru ajutorul specific acordat producatorilor de lapte din zonele defavorizate este de 21,12 milioane de euro pentru un efectiv de aproximativ 257.000 de capete vaci de lapte eligibile, respectiv 74.911 beneficiari.

Suma totala care urmeaza a se plati beneficiarilor pentru ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica este de 3,09 milioane de euro.

Aceasta suma este impartita intre exploatatiile din domeniul vegetal (2,89 de milioane de euro pentru un numar de 6.715 exploatatii) si cele din domeniul cresterii animalelor (0,21 de milioane de euro pentru un numar de 343 de exploatatii).
In conformitate cu HG nr. 759/2010, cuantumul platii anuale suplimentare pe exploatatie se calculeaza de APIA dupa finalizarea verificarilor.

Calculul se realizeaza prin raportarea plafoanelor alocate la numarul de beneficiari eligibili, pentru fiecare dimensiune a exploatatiei din productia vegetala si animaliera, in limita platii anuale suplimentare maxime pe exploatatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *