Subventii pentru agricultura ecologica – Cereri, pana la 12 decembrie

Lupta pentru subven?iile ecologice taie ajutoarele primite de fermieri

Agricultorii eco mai au timp pana la 12 decembrie sa depuna cereri pentru subventiile acordate de stat pentru acest sector.
subventii pentru agricultura eco
Apicultorii eco beneficiaza de o subventie de 75 de lei pentru fiecare familie de albine

Fermierii certificati eco, dar si cei aflati in perioada de conversie de la agricultura conventionala la cea bio, fara chimicale, mai au timp pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa depuna cereri pentru subventii. Data-limita de depunere a cererilor este vineri, 12 decembrie. Sprijinul financiar va fi achitat incepand cu 1 ianuarie 2009,
intr-o singura transa.

VALOAREA SPRIJINULUI
Prin Hotararea de Guvern 1195 din 24 septembrie 2008, agricultorii eco aflati in conversie pot beneficia de un sprijin de la buget de 425 lei/hectar pentru culturile vegetale, pasuni si fanete permanente si 700 lei/hectar pentru vita-de-vie si livezi. Sprijinul se acorda pe o suprafata de maximum 20 de hectare, pentru fiecare producator. De asemenea, toti fermierii inregistrati in sistemul eco pot beneficia de sustinerea de la buget a 50% din contravaloarea taxei de inspectie si certificare pe care o platesc, cu precizarea ca sprijinul maxim acordat este de 900 de lei. Hotararea prevede un sprijin si pentru apicultori: 75 de lei/familia de albine certificata ecologic, pana la maximum 50 de familii de albine, pentru fiecare producator. Pentru a beneficia de subventii, agricultorii trebuie sa aiba in folosinta suprafete de cel putin 0,25 ha, sa fie inregistrati la Ministerul Agriculturii ca producatori ecologici, sa aiba contract cu un organism de inspectie si certificare agreat si sa nu fie datornici la bugetul de stat sau la bugetele locale.

BANI MAI PUTINI
Subventiile acordate de stat pentru sectorul eco vin sa indrepte intrucatva „paguba” pricinuita sectorului de scoaterea platilor de agro-mediu si de mentinere a productiei bio din Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Concret, este vorba despre sprijinul direct (un fel de plati directe la hectar), din fonduri europene, destinat agricultorilor si crescatorilor de animale aflati in perioada de conversie – de la modul conventional de productie la cel ecologic -, dar si de plati directe compensatorii pentru cei care au deja certificare bio.
Vestea buna pentru agricultorii bio este ca aceste plati de agro-mediu si de mentinere a productiei bio ar putea fi reintroduse in PNDR. Comisia Europeana ar fi in principiu de acord cu acest lucru, a declarat recent Michael Mann, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Agricultura. „Guvernul Romaniei doreste includerea agriculturii ecologice in programul de dezvoltare rurala cofinantat cu 75% din bugetul UE. Noi am spus ca in principiu suntem de acord, asteptam propunerile concrete si apoi vom vedea cum putem ajuta”, a declarat Mann.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *