Subventiile date productiei de energie electrica din surse regenerabile au dus la productii semnificative in 2011

Eoliene
M?r??e?tiul a primit toate autoriza?iile pentru parcul eolian
Subventiile date productiei de energie electrica din surse regenerabile au dus la productii semnificative in 2011

Subventiile date productiei de energie electrica din surse regenerabile au dus la productii semnificative in 2011. Pe de alta parte, si incasarile acestor producatori sunt demne de luat in seama, avand in vedere ca platile au ajuns la mai mult de 95 milioane de euro. Este de asteptat ca factura la energie electrica sa creasca in perioada urmatoare, ca urmare a dezvoltarii productiei de energie regenerabila, recompensata cu certificate verzi.

Productia de energie electrica din surse regenerabile a fost de 1,5 milioane MWh, in 2011, se arata in statisticile Transelectrica. Pentru aceasta cantitate de curent, au fost emise 1,73 milioane de certificate verzi, din care 1,3 milioane de certificate sunt aferente productiei de energie eoliana, 187.000 de certificate au ajuns la detinatorii de microhidrocentrale, iar 210.000 de certificate au fost destinate productiei de enegie din biomasa. Energia fotovoltaica a beneficiat doar de 1.800 de certificate, pentru ca panourile solare sunt si cele mai pretentioase.

Cele mai multe certificate verzi le-a primit firma CEZ, care, pentru cele peste 720.000 de certificate, a incasat aproape 40 milioane de euro. Pe locul doi este Energias de Portugal (EDP), prin cele doua companii EDP si Cernavoda Power, in total peste 280.000 de certificate, adica aproape 16 milioane de euro. Si ENEL a primit 103.000 certificate, ce valoreaza 5,5 milioane de euro.

Potential triplu in 2012

Potentialul financiar al energiei din surse regenerabile este extrem de mare, pentru ca, in acest an, 12% din totalul productiei de curent electric trebuie sa fie verde. Tot pentru acest an, numai investitiile in eoliene vor duce la dublarea capacitatii de productie, de la 1.000 MW, la 2.000MW.

Pentru 2012, se preconizeaza ca numarul certificatelor verzi sa ajunga la peste 5,5 milioane, de trei ori mai mult decat in contul anului 2011. Piata va ajunge la valoarea de peste 300 de milioane de euro, avand in vedere pretul maxim de 55 de euro pe fiecare certificat, la care se adauga valoarea inflatiei din zona euro. Aceasta suma trebuie sa ajunga la producatorii de energie verde.

Creste pretul la curent

Investitiile in instalatiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au mare succes in Romania ca urmare a sistemului de subventionare aplicat, considerat, la un moment dat, chiar excesiv. Un certificat verde se emite de catre Transelectrica dupa producerea si livrarea in sistemul energetic national sau direct unui consumator a unui MWh de energie regenerabila.

Pretul certificatelor este transferat pana la consumatorul final; astfel, factura platita de consumatorii casnici a crescut, la sfarsitul anului trecut, cu aproximativ 2,5%. Pana acum nu s-au facut calculele pentru urmatoarea perioada pentru care trebuie sa se plateasca certificatele verzi, dar, avand in vedere productia actuala, plus investitiile preconizate, este de asteptat a pretul energiei la consumatorul final sa mai creasca, cel putin din cauza certificatelor verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *