Subventiile pentru energia verde cresc din septembrie

Romania are cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei

Noua legislatie care acorda mai multe stimulente producatorilor de energie regenerabila ar putea fi aplicata de la 1 septembrie, moment in care pretul final al electricitatii va creste cu circa 4%. Furnizorii de energie vor fi obligati sa precizeze in factura cat plateste fiecare consumator pentru a sustine energia verde.

Comisia Europeana a aprobat, in urma cu doua zile, schema de certificate verzi prin care va fi sustinuta productia de energie din surse regenerabile. Aceasta pentru ca tara noastra sa-si atinga tinta de 38% pe care si-a asumat-o pentru ponderea energiei nepoluante in consumul de electricitate din anul 2020. Pana acum, producatorii de energie verde primeau cate un certificat verde pentru fiecare MWh livrat in retea. Prin noua legislatie, producatorii de energie eoliana vor beneficia de doua certificate pana in 2017, apoi de unul, cei de electricitate din surse solare vor primi sase certificate, iar cei care folosesc anumite tipuri de biomasa, doua certificate.

Cu cat se va scumpi curenul

„Asteptam decizia scrisa a Comisiei Europene si publicarea ei in Jurnalul Oficial al UE, dupa care va fi aprobata ordonanta de urgenta pe care am initiat-o pentru modificarea Legii 220, care contine modificarile transmise de autoritatile romane in procesul de notificare catre Comisie. Urmeaza apoi aprobarea legislatiei secundare, astfel ca termenul de 1 septembrie este realist pentru punerea in aplicare a schemei-suport”, a declarat, pentru „Adevarul”, Dan Plaveti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Producatorii de electricitate vor obtine un castig in plus fata de pretul energiei prin vanzarea certificatelor la un pret intre 27 si 55 de euro pe certificat. Furnizorii de energie sunt obligati sa achizitioneze un numar de certificate proportional cu cantitatea de energie livrata, insa ei transfera aceste costuri in pretul final. „In ceea ce priveste pretul final al energiei la momentul aplicarii schemei, va trebui sa calculam care este impactul certificatelor verzi acordate pana acum si al celor pe care le vor primi producatorii incepand cu luna septembrie”, a mai spus Plaveti.

Potrivit unor date transmise de ANRE in urma cu o luna, cand a fost trimisa notificarea oficiala celor de la Bruxelles, aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi stabilit prin noua legislatie va avea ca efect cresterea pretului energiei electrice la consumatorul final cu circa 2 – 4,5 euro/MWh in 2011, in functie de momentul efectiv al aplicarii. Pentru populatie, potrivit calculelor „Adevarul” pe baza unui tarif reglementat mediu de 0,433 lei pe kWh, acest lucru inseamna o scumpire intre 2% si 4,3%.

Avizul de la Bruxelles era obligatoriu

Reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana au declarat, recent, ca notificarea schemei la Comisia Europeana a dus la intarzieri in implementarea unor proiecte. In replica, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, ne-a precizat ca avizul Comisiei era obligatoriu, pentru ca subventiile sunt de natura ajutorului de stat. „Daca schema de sprijin nu ar fi fost notificata la Bruxelles, exista riscul ca Executivul European sa ceara returnarea acestor ajutoare”, a explicat Chiritoiu.

Opinia este sustinuta si de presedintele ANRE. „Daca am fi pus in aplicare o schema care nu ar fi fost avizata de Comisie, investitorii care ar fi beneficiat de certificate verzi ar fi putut fi pusi in situatia sa returneze ajutoarele, iar din acest motiv proiectele ar fi devenit nerentabile. Prin solicitarea de a aplica schema fara sa fie notificata, Asociatia pentru Energie Eoliana ar fi facut un deserviciu membrilor sai. Prin procesul de notificare la Comisia Europeana, am asigurat o schema care sa fie avantajoasa atat pentru Romania, pentru a-si atinge tinta de energie regenerabila, cat si pentru investitorii din acest domeniu”, a adaugat Plaveti.

Mai mult, Chiritoiu a aratat ca procesul de avizare a fost greoi tocmai pentru ca legislatia initiala acorda prea multe beneficii pentru producatori. Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste in cadrul CEZ Romania, cel mai mare producator de energie verde din Romania, sustine ca schema de sprijin este corecta pentru investitori. „Avizul Comisiei a venit la mai putin de un an de la demararea procedurii, ceea ce este laudabil pentru autoritatile romane”, ne-a declarat Borotea.

Am depasit tinta in 2010

Romania a produs anul trecut electricitate din surse regenerabile care a insemnat 35,24% din consum, astfel ca si-a depasit tinta de 33% pentru 2010. Certificatele verzi acordate anul trecut producatorilor au crescut pretul final al electricitatii cu 3,5 lei pe MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *