Ce ascunde eticheta: “Tymbark Nectar piersici” induce in eroare consumatorii

Ce ascunde eticheta: “Tymbark Nectar piersici” induce în eroare consumatorii
Ce ascunde eticheta: “Tymbark Nectar piersici” induce in eroare consumatorii
Ce ascunde eticheta: “Tymbark Nectar piersici” induce in eroare consumatorii

Iata doar cateva motive pentru care sucurile comerciale (inca) se vand la o rata destul de ridicata:

  •  marketing-ul care le promoveaza ca pe “bauturi provenite din Natura”, folosind cuvinte cheie precum “nectar”, “bogat in vitamine”, “cu pulpa”
  • credinta generala falsa ca un suc de fructe nu poate contine altceva decat “fructe”, si deci nu poate fi “nociv”, dimpotriva, poate eventual “compensa” lipsa legumelor crude din dieta
  • cantitatea mare de zahar (mai ales cea provenita din adaosurile artificiale) care creaza dependenta

 Care este insa realitatea?

  •  cantitate enorma de zahar, atat din fructoza fructelor, cat si din adaosuri artificiale se metabolizeaza rapid in ficat si se transforma in exces de grasimi, care duc la obezitate, diabet si boli cardiovasculare, cat si la acumularea de toxine in corp.
  • sucul din comert contine o concentratie uriasa de fructoza, in lipsa celorlalti nutrienti benefici din pulpa fructelor.

Printr-o analiza mai amanuntita a sucului Tymbark Nectar piersici, aflam insa si altedetalii neplacute care sunt de multe ori nestiute sau prea ascunse consumatorului. Fenomen cu atat mai grav cu cat pe partea din fata a ambalajului, Tymbark foloseste o eticheta vizibila sub forma  “Stiu ce beau – Fara conservanti”lasand impresia ca produsul este sanatos si reprezinta o “alegere inteleapta”!   

 

Dar sa vedem ce mentioneaza eticheta, pe partea din spate a ambalajului:

“Nectar de piersici cu pulpa obtinut partial din suc concentrat, imbogatit cu vitamina C. Produs pateurizat. Continut de fruct: minim 50%. Bogat in vitamina C.

Ingrediente:

– piure de piersici si suc de piersici obtinut din suc concentrat (50%)

– apa

– zahar (D) si/sau sirop de glucoza-fructoza (G)*

– corector de aciditate: acid citric

– vitamina C

– aroma.

 *D, G – in functie de ingredientul utilizat : vezi inscriptia de pe ambalaj, langa termenul de valabilitate

 A se pastra la loc uscat si racoros, ferit de razele soarelui. A se agita inainte de a se consuma. Dupa desfacere, a se pastra la frigider si a se consuma in 48 de ore. Termen de valabilitate: 12 luni.”  

 

 

1.Piure de piersici si suc de piersici obtinut din suc concentrat

Acest tip de “suc” a fost deshidratat in mare parte prin procese de filtrare, extractie si evaporare.

Evaporarea inseamna incalzirea sucului la temperaturi inalte, iar extractiapresupune adaugarea unor chimicale pentru a obtine un produs mai condensat. Chiar si sucul concentrat din fructe integrale poate contine aditivi pentru a pastra culoarea si gustul si a se incadra intr-un panel nutritional.

Concentratele sunt de regula importate de la producatori din diverse tari si reconstituite ulterior cu apa. Originea exacta a fructelor nu este stiuta de catre consumator, iar calitatea este de multe ori inferioara – aspect foarte comun in cadrul sistemului industrial de productie la scara larga. De asemenea, acest proces de reconstituire genereaza distrugerea multor nutrienti pretiosi.

 

2. Sirop de glucoza-fructoza

Fructoza si glucoza sunt ambele zaharuri simple (monozaharide). Diferenta principala intre acestea insa este felul in care corpul le metabolizeaza.

 Fructoza genereaza rezistenta la insulina, pe cand glucoza nu are acelasi efect. Dar in combinatie cu fructoza, glucoza accelereaza absorbtia fructozei! Fructoza se transforma in grasime in corp mult mai repede decat orice alt tip de glucida.

Acest proces de metabolizare a fructozei determina un mare efort din partea ficatului. Cand fructoza este consumata in forma lichida, efectele negative sunt multiplicate. Consumul de fructoza poate duce la: obezitate, rezistenta la insulina, diabet, probleme ale ficatului, deficiente de vitamine si minerale, boli cardiovasculare, artrita, cancer.

 

3. Aroma

Cand sucul este facut proaspat in casa va avea mereu un gust diferit, in functie de fructele folosite (gradul de coacere, tipul recoltei, specia, etc, vor fi mereu diferite).

Sucurile din comert vor avea intodeauna acelasi gust. De ce? Deoarece “aroma” are mai mult de-a face cu chimia decat cu Natura in cazul sucurilor din comert.

“Aroma” este un produs artificial, de origine necunoscuta consumatorului, dar obtinuta prin procedee multiple in laborator si continand intotdeauna o serie de chimicale foarte asemanatoare cu cele folosite in parfumuri!

Marile companii producatoare de sucuri comerciale intra chiar intr-o competitie acerba pentru adaugarea de noi “arome”, care sa nauceasca papilele gustative ale consumatorului si sa-i asigure dependenta.

 

 4. Vitamina C

Corpul uman este construit astfel incat sa poate asimila si metaboliza elemente naturale care se regasesc in natura.

Cele mai multe vitamine si nutrienti sintetici sunt compusi chimici care nu se regasesc in natura, deci corpul nu le poate recunoaste si asimila.

De asemenea, o vitamina sintetica poate stimula metabolismul unei celule, dar nu o poate imbogati cu elemente de calitate (cum sunt cele naturale). Rezultatul este o celula degradata.

In mod natural, vitaminele sunt “grupate” si lucreaza in mod sinergetic pentru o absorbtie de succes. Adaugarea unor vitamine sintetice singulare va determina corpul sa reactioneze la acestea asa cum ar reactiona la toxine.

 

5.   Corector de aciditate -acid citric

Acidul citric care se obtine in laborator este produs prin fermentarea glucidelor. Initial a fost obtinut din sucul citricelor, dar acest lucru a devenit prea costisitor pentru marile corporatii, asa ca in ziua de azi se extrage in mare parte din porumb.

In timpul procesarii, proteinele existente sunt hidrolizate, generand cantitati de acid glutamic liber (glutamat monosodic -MSG). Glutamatul monosodic este foarte nociv pentru organism; acesta genereaza supra-stimularea celulelor nervoase, pana la moartea acestora.

In plus, porumbul este unul din cele mai raspandite alimente modificate genetic. Atat glutamatul monosodic, cat si alimentele modificate genetic nu sunt “recunoscute” si metabolizate de catre organismul uman, asa cum se intampla cu hrana obisnuita. In schimb, se transforma in material toxic care se acumuleaza in tesuturi. Problemele de sanatate incep cu dereglari ale sistemului gastrointestinal, imunitate scazuta si in final dezvoltarea de tumori si cancer.

 

6.    Pasteurizarea

Pasteurizarea inseamna incalzirea unui aliment la temperaturi inalte si apoi racirea rapida. Este menit sa asigure distrugerea posibilelor bacterii aflate in alimente crude.

Acest procedeu insa distruge si valoarea nutritiva a alimentului lipsindu-l in primul rand de pretioasele enzime, contribuind in acest sens la o deficienta serioasa si foarte comuna in societatea moderna. In general productiile la scara mai mica scad foarte mult riscul de contaminari, caz in care pasteurizarea nu mai este necesara.

 

Alternative sanatoase:

 

Ideal: suc din legume si fructe proaspete facut in casa, la storcator. Cantitatea mai mare trebuie sa fie data de legume, nu de fructe. Incercati sa folosti si pulpa ramasa, adaugand-o in aluaturi, salate sau iaurturi.

 Bun: sucuri din legume si fructe naturale, NU din concentrate, fara adaosuri de zahar, coloranti, conservanti si chimicale ca cele mentionate mai sus.

Acestea sunt de asemenea ambalate in sticla sau in recipiente reciclabile. Exista producatori romani locali care folosesc tehnici sustenabile si traditionale de productie a acestor sucuri, cateodata chiar si fara pasteurizare. Un aliment local este intotdeauna de preferat celui de import, din punct de vedere nutritional, cat si sustenabil si economic.

De evitat: o regula generala buna este evitarea sucurilor care au prea multe ingrediente listate pe eticheta; cu cat mai putine, cu atat mai bine. De asemenea, chimicale si substante sintetice ca cele prezentate mai sus trebuie evitate.

 Raluca Schachter
Clinical Nutritionist – Certified Metabolic Typing Advisor ®

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *