Suceava cheltuie sume uriase cu transportul gunoiului

Suceava cheltuie sume uriase cu transportul gunoiului

Primarul Ion Lungu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca va face eforturi pentru continuarea lucrarilor de amenajare a depozitului ecologic de deseuri de la Moara.  Intre timp, insa, din cauza inchiderii rampei de la Suceava, Primaria achita sume exorbitante in conturile operatorului de salubritate, Rosal Grup, companie care ridica si transporta gunoiului din Suceava pe platforma de la Botosani. „Lucrarile vor merge inainte. Se stie ca, intotdeauna am fost omul dialogului, nu al discordiei. Din totdeauna am fost omul pacii, si nu al razboiului. In calitate de primar voi face demersuri, ca si pana acum, si la Bucuresti si pe plan local, astfel incat sa finalizam groapa ecologica”, a subliniat seful administrativului local. In ciuda faptului ca amenajarile la cea dintai celula pentru depozitare sunt gata inca de la finele verii trecute, deseurile amenajare din Suceva nu pot fi duse pe noua platforma de la Moara. Aceasta din cauza ca nu a fost construita inca statia de tratare si epurare a scurgerilor lichide din viitorul depozit, organismele de mediu nedandu-si avizul pentru functionarea in lipsa unor masuri sigure de protectie. Potrivit lui Lungu, licitatia pentru desemnarea firmei constructoare a fost contestata, iar situatia este pe cale de a fi lamurita. „Statia de tratare si epurare este o investitie a Consiliului Judetean. A fost contestata licitatia si, din cate am inteles, pana la urma a fost clarificata, dar ma voi interesa mai indeaproape de acest lucru. Ma voi zbate, cum am facut-o si pana acum, si sunt convins ca o voi scoate la capat”, a precizat primarul.

In urma cu circa un an, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, dadea vina pe birocratie, sustinand ca prima celula a depozitului ecologic de la Moara nu va fi functionala mai devreme de primavara lui 2012. Si aceasta intrucat obligatorii erau amenajarea sistemului de colectare a levigatului si construirea unei statii de epurare. „Incercam sa mai comprimam perioada de derulare a procedurilor, desi birocratia este mare. Este unul dintre cele mai greoaie proiecte pe care le avem, dar acesta nu se intampla doar la noi, ci in toate judetele tarii. La Moara, vom termina prima celula, dar nu cred ca mai repede de primavara anului viitor. Aceasta pentru ca trebuie ridicata si statia de epurare, iar procedurile de licitatie dureaza destul demult”, explica fostul sef al administratiei judetene, Gheorghe Flutur.

Amplasamentul de la Moara al depozitului ecologic este situat la aproximativ 1 km nord-vest de satul Moara si la 1 km nord-est de Vornicenii Mici. Prima celula a gropii de gunoi de la Moara se intinde pe o suprafata de 7,5 hectare si va asigura procesarea a 100.000 de tone de deseuri pe an. Constructorul este Asocierea Alpine Bau GMBH Salzburg Wals si Cominco Bucuresti, cu o valoare a contractului de 18,73 milioane de lei, termenul de finalizare fiind stabilit pentru sfarsitul anului 2011. Succesiv, darea in folosinta a unei primei celule a gropii din preajma urbei resedinta a fost anuntata, in avans, pentru finele anului 2010, iar mai apoi, pentru primavara lui 2011. Din cauza intarzierilor, Primaria Suceava cheltuieste pana la 500.000 de lei pe luna cu transportarea deseurilor menajere pe platforma de la Botosani. De precizat este ca atat Consiliul Judetean, cat si Prefectura si Agentia pentru Protectia Mediului au promovat proiectul Sistem integrat de management al deseurilor in judetul Suceava, acesta avand o valoare de circa 64 milioane de euro. Proiecte prevede construirea a doua depozite de deseuri municipale la Moara si Pojorita, a 5 statii de transfer, precum si a infrastructurii necesare colectarii si transportului deseurilor, inclusiv a colectarii selective in mediul urban si rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *