Suceava: Noua centrala termica pe biomasa este mai rentabila decat modernizarea actualului CET

Biomasa din agricultura, sursa de energie regenerabila
Suceava: Noua centrala termica pe biomasa este mai rentabila decat modernizarea actualului CET

Cu toate acestea, in perspectiva imposibilitatii finalizarii investitiei pana in iarna viitoare, primarul Ion Lungu a declarat ca nu are de gand neaparat sa opteze pe varianta incalzirii cu gaz in iarna viitoare

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a confirmat, ieri, la o sedinta la care au participat mai multi administratori si/sau presedinti de asociatii de proprietari ca noua centrala care va fi construita pentru a asigura furnizarea de energie termica in oras va functiona avand combustibil biomasa, renuntandu-se la varianta mixta in care era inclusa si o componenta pe gaz. El a precizat ca noua centrala sa foloseasca drept combustibil biomasa, mai exact resursele de masa lemnoasa din judetul Suceava, care ar fi mai mari si nu implica riscuri legate de culturile de plante energetice care, in zona Sucevei nu sunt atat de bine dezvoltate pentru a putea sustine, cel putin deocamdata, o productie atat de mare cat este nevoie de asigurarea confortului termic intr-un oras ca Suceava.

Primarul a spus ca investitia celor de la ADREM este preferabila uneia de retehnologizare si de modernizare a actualului CET care functioneaza pe carbune deoarece aceasta din urma ar presupune costuri de pana la 150 de milioane de euro. De asemenea, chiar si daca s-ar realiza aceasta investitie, pretul real al gigacaloriei ar continua sa fie unul foarte ridicat. In prezent, energia termica are, potrivit celor explicate de primar, doua componente, prima fiind tariful de referinta de 185 de lei suportat de populatie si a doua subventia pentru diferenta de pret pana la tariful real si care ar fi cam la fel de mare cat este pretul care este platit de populatie, adica de 185 de lei.

Unii sefi de asociatii de proprietari au deschis subiectul manifestandu-si, intr-o anumita masura, ingrijorarea sau scepticismul fata de functionarea termoficarii in sistem cenrtalizat, iarna viitoare. Referindu-se la acest aspect, primarul a spus ca termenul asumat in contract de realizare a investitiei este 2 ani, ceea ce ar insemna 9 mai 2013, in conditiile in care contractul a fost semnat pe 9 mai 2011.

Referindu-se la celelalte afirmatii facute atat de reprezentanti ai societatii Adrem Invest, cat si de conducerea Primariei cum ca este posibila o dare in functiune, partiala, a unor capacitati de productie pana in iarna 2012 – 2013, Ion Lungu a spus ca acesta este, de fapt, un angajament in afara prevederilor din contract. Potrivit primarului, Adrem Invest a investit pana in prezent un milion de euro, dar ca, in actualele conditii economice, obtinerea de finantare este forte dificila pentru ca bancile ar fi „cele care nu finanteaza proiectele de investitii si stau la cotitura”, dupa cum s-a exprimat chiar primarul. Pe de alta parte, tot Ion Lungu a spus ca Adrem Invest este in faza de semnare a unui contract de finantare cu banca Unicredit din Italia. „Nu sunt avocatul lor, dar am vazut un document scris prin care s-a angajat 1 milion de euro pana in prezent, dintre care peste 400.000 de euro reprezinta garantia depusa la Termica”, a declarat Ion Lungu.

In ce priveste viitorul termoficarii centralizate si modul in care va fi asigurat pentru iarna 2012 – 2013, primarul Sucevei a evitat sa se pronunte transant, insa nu s-a declarat un sustinator al variantei pe gaz din cauza problemelor care ar putea sa apara odata cu preconizata crestere a pretului. Astfel, in cazul destul de probabil ca nu va putea fi finalizata, partial, centrala pe biomasa pentru a se putea sustine activitatea de termoficaare centralizata in iarna viitoare, va ramane in calcul o prelungire a functionarii actualei Centrale Electrice de Termoficare pe huila. „Am vazut cu totii ce se intampla astazi ce gazul metan de la rusi si am invatat ceva din aceste zile geroase. Cea mai sfanta incalzire este cea cu carbunele din curte, pentru ca nu mai depinzi de nimeni, daca scade presiunea la gaze. Am vazut ca a venit FMI si s-a mai amanat un pic liberalizarea preturilor la gaz metan. Insa, nu este o solutie nici gazul metan”, a explicat primarul Ion Lungu.

Pe de alta parte, el a precizat ca tot societatii de termoficare ii revine sarcina de a face toate demersurile ca sa isi pastreze cat mai multi cobnsumatori racordati la sistemul centralizat de termoficare. De asemenea, tot primarul a acuzat ca multe partide fac campanie electorala pe tema termoficarii din oras si cauta sa traga doar foloase electorale de pe urma acestor probleme, fara ca sa fie cautate sau prezentate solutii viabile.

Reamintim ca, initial, centrala termica noua care va fi ridicata in Lunca Sucevei era destinata sa produca circa 44 MWh energie electrica si pana la 120 de MWh energie termica, era conceputa in 3 module, dintre care doua vor functiona pe biomasa, iar unul cu turbine pe gaze naturale. Realizarea centralei era prevazuta sa aiba loc in etape, prima componenta, pe gaze naturale, trebuind a fi gata in decembrie 2012, data la care se preciza ca va incepe furnizarea de energie termica in sistem. Centrala automata era dimensionata sa consume o cantitate de maxim 200.000 de tone de bio-masa, unul dintre module urmand a fi alimentat cu combustibil forestier, iar altul cu plante energetice care vor fi cultivate in zonele vecine cu municipiul Suceava. Investitia in primele doua module era estimata la 45 de milioane de euro, cel de al treilea costand inca 20 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *