Sucevenii nu vor o taxa de salubritate mare cat impozitul pe apartament

Sucevenii, prin vocea autorizata a sefilor de asociatii de proprietari, nu agreeaza introducerea taxei de  salubritate pe proprietate. Noua modalitate de taxare ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011, in prezent contributia la asigurarea salubritatii fiind de 2,5 lei pe membru de familie si luna, agentii economici platind 5 lei pe angajat si luna.

Conform proiectului de hotarare care va fi dezbatut in Consiliul Local, la sfarsitul acestei luni, la o locuinta de pana la 25 de metri patrati se vor achita 6 lei pe luna (72 de lei pe an), la un apartament de la 26 la 50 de metri patrati taxa va fi de 9 lei pe luna (108 lei pe an), de la 51 la 75 de metri patrati se vor percepe 12 lei pe luna (144 de lei pe an), iar la o locuinta cu suprafata mai mare de 76 de metri patrati se vor achita 15 1ei pe luna (180 de lei pe an).

Primarul Ion Lungu a prezentat initiativa legislativa la sedinta de ieri cu asociatiile de proprietari, edilul-sef motivandu-si decizia prin aceea ca, sub diverse motive, pana la 20.000 de suceveni nu se regasesc in evidente ca platitori ai contributiei. Acestia invoca faptul ca lucreaza in strainatate sau ca locuiesc temporar la tara, fie ca au venituri mici sau probleme deosebite, incasarile la capitolul special al bugetului local avand mult de suferit. „Nu avem alte solutii. Se stie ca am tinut acest tarif in frau, iar daca nu sunteti de acord sa introducem taxa pe spatiul de locuit, atunci vom fi nevoiti sa majoram contributia individuala, respectiv cea pe numarul de persoane”, a precizat Lungu, mentionand ca Suceava are printre cele mai mici taxe de salubritate, chiar la jumatatea celor practicate in alte municipii din tara. Aurel Nichiforean, unul dintre presedintii de asociatii, a reprosat ca initiativa este fundamentata gresit. „Este o treaba ilegala si imorala. Gunoiul este facut de om, de individ, si nu de o suprafata”, a declarat Nichiforean, reliefand ca noua contributie ajunge la nivelul impozitului pe apartament si cerand ca aparatul executivului sa identifice alte formule de taxare.

Edilul-sef reliefat ca taxa de salubritate nu este perceputa doar pentru gunoiul produs, ci si pentru intretinerea spatiilor verzi, curatenia din jurul blocurilor si maturatul strazilor si ca imoral este ca o familie cu 6 membri, care locuieste intr-o garsoniera, sa achite pentru curatenie mai mult decat o sigura persoana care isi permite sa stea intr-un apartament cu 3 camere. Primul gospodar al orasului a evidentiat ca doar transportarea deseurilor sucevene pe rampa de la Botosani costa municipalitatea 3 milioane de lei pe an si ca, „in conditiile in care cu totii am dorit sa fim europeni, trebuie sa ne conformam si cerintelor care ni se impun”. Mai mult, primarul Ion Lungu a mentionat ca bugetul local trebuie sa participe cu 4,5 milioane lei si la realizarea gropilor ecologice. De aceea, nu se vor mai da scutiri la plata, exceptie facand categoriile prevazute de lege, precum veteranii de razboi sau persoanele cu handicap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *