Sucurile naturale – cheia unui organism sanatos!

O dieta sanatoasa asigura un nivel optim de energie si vitalitate, un temperament echilibrat si, bineinteles, o stare excelenta de sanatate. In plus, exercitiile fizice, alaturi de o atitudine optimista, sunt esentiale pentru o viata armonioasa si sanatoasa.

Ce inseamna o dieta sanatoasa? Consumul de fructe si legume proaspete este unul dintre elementele fundamentale – trebuie consumate cel putin cinci portii pe zi. In plus, sucurile asigura si o buna hidratare. 

Iata patru reguli usor de respectat, care te vor ajuta la stabilirea unui regim de viata sanatos.

  • Consuma o mare varietate de ingrediente proaspete pentru a obtine vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul.
  • Dieta trebuie sa contina la baza: fructe, legume, cereale, fructe oleaginoase si oua. Daca mananci carne, alege carnea slaba si limiteaza pe cat posibil consumul de carne rosie. Pestele proaspat, reprocesat, este intotdeauna o alegere mai sanatoasa.
  • Redu la minimum consumul de alimente procesate, sarate, indulcite sau grase.
  • Bea suficienta apa pentru a-ti asigura o buna hidratare; cantitatea recomandata este de 1.5-2l pe zi.

Sucurile terapeutice

Pentru a obtine cu adevarat beneficii de pe urma sucurilor naturale, acestea trebuie consumate regulat – zilnic, daca se poate. Totusi, trebuie sa ai in vedere faptul ca dieta cu sucuri nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar echilibrat, sanatos.

Sucurile naturale sunt recomandate de secole de catre specuialisti, medici naturisti si nutritionisti pentru a preveni bolile si a ameliora simptomele acestora. Autodiagnosticarea si tratarea pe cont propriu a unei probleme medicale grave nu sunt recomandate. Trebuie sa consulti medicul, mai ales daca simptomele persista.

Aciditatea sucurilor si prezenta zaharurilor pot avea un efect de eroziune asupra danturii. Pentru a minimiza acest efect, este bine sa le consumi in timpul meselor. Aciditatea poate fi redusa prin adaugarea laptelui sau a inlocuitorilor de lapte, care sunt mai alcalini – produsele bogate in calciu ajuta intotdeauna la mentinerea sanatatii dentare. Evita sa iti periezi dintii timp de o ora dupa consumarea unui suc, pentru a permite smaltului sa se intareasca din nou.

Sistemul imunitar si alergiile

Antioxidantii care se gasesc in fructe si in legume sunt extrem de importanti pentru intarirea sistemului imunitar. Exista trei categorii de fructe si legume care sunt extrem de folositoare pentru sistemul imunitar.

Prima o reprezinta alimentele bogate in betacaroten, cum ar fi morcovii si pepenele galben, sau fructele de culoare rosie sau albastra. Fructele bogate in Vitamina C, cum ar fi coacazele si kiwi, sunt de asemenea importante. In final, compusii specifici, cum ar fi resveratrolul din struguri si licopina din pepeni si rosii, ajuta la intarirea imunitatii.

Despre familia cruciferelor, din care fac parte varza, broccoli, varza de Bruxelles, se crede ca are un rol important in lupta impotriva cancerului. Ceapa, prazul si usturoiul reprezinta arme redutabile impotriva gripei, racelii si tusei.

Daca ti se pare ca ceapa si usturoiul ca atare au un gust prea puternic, poti incerca un decoct de ceapa cu usturoi. Gutuile au fost folosite inca din vechime in perioadele de convalescenta si multi le recomanda si astazi in acest scop.

Persoanele cu alergii vor beneficia din plin de cele cinci portii zilnice de legume si fructe, care intaresc sistemul imunitar si ridica pragul la care se declanseaza reactiile alergice. Fructele de padure de culoare rosie si albastru-inchis sunt foarte eficiente in aceste cazuri.

Sanatatea sistemului nervos

O stare psihica echilibrata depinde in mare masura si de o dieta echilibrata. Zicala „Esti ceea ce mananci” se aplica si in ceea ce priveste sanatatea mentala, nu doar cea fizica.

Daca te simti usor letargica, sucul de napi si cel de papadie sunt considerate drept tonice traditionale ale sistemului nervos. Si fasolea stimuleaza sistemul nervos. Pe de alta parte, daca esti tensionata, telina are un efect de relaxare, in tima ce salata verde are o actiune sedativa si te ajuta sa dormi mai bine. Fulgii de ovaz sunt si ei un calmant natural..

Despre lavanda se crede ca atenueaza durerile de cap; incearca sa faci o infuzie din cateva fire de lavanda, pe care sa o adaugi in suc.

De asemenea, si feniculul este eficient in cazul durerilor de cap si al migrenelor. Eczemele pe fond nervos se pot manifesta ca o problema recurenta pentru unele persoane, atunci cand acestea nu se simt in forma. Sucul de castraveti, in combinatie cu alte fructe si legume bogate in betacaroten, are intotdeauna un efect calmant in asemenea situatii.

Nutrienti cu efect anti-stres sunt magneziul (se gaseste in legumele cu frunze verzi si in fructele oleaginoase), vitaminele B si vitamina C (se gasesc in coacazele negre, lamai, capsuni, varza de Bruxelles si ardei).

Starea generala de sanatate

Consumul regulat de sucuri te ajuta sa ai un ten stralucitor, ochi luminosi, un par frumos si o alura tinereasca.

Legumele si fructele bogate in vitamina C ajuta la formarea colagenului necesar pentru o piele sanatoasa, si prin urmare trebuie adaugate in mod regulat in sucurile pe care le consumi.

Spanacul si afinele contin mari cantitati de betacaroten, antioxidant necesar pentru o vedere excelenta.

Castravetii si dovleceii ne ajuta sa avem unghii sanatoase, iar strugurii au fost folositi dintotdeauna cu succes in curele de regenerare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *