SUERD: dezvoltare si biodiversitate

SUERD: dezvoltare si biodiversitate
SUERD: dezvoltare si biodiversitate

Activarea Strategiei Dunarii trebuie sa reprezinte un mod viabil pentru dezvoltarea zonei costiere a Marii Negre si pentru cooperarea intre statele din regiune, a declarat, joi, in cadrul unui forum de specialitate, Mihai Rosioru, purtator de cuvant al Comisiei Europene /CE/ in Romania, transmite Agerpres (23 mai).

‘Strategia Dunarii, pe care incercam sa o activam, ar trebui sa reprezinte un mod viabil atat pentru a dezvolta sinergia Marii Negre, cat si pentru cooperarea dintre statele riverane in vederea punerii in valoare a zonei costiere a Marii Negre. Acest lucru este important, dar sa nu uitam sa avem grija de pastrarea biodiversitatii. Este nevoie de salvarea sturionului, atat in zona Marii Negre, cat si in imprejurimi’, a spus Rosioru.

Potrivit reprezentantului CE, crearea de noi locuri de munca reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte incluse in Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii /SUERD/.

‘Domeniile-cheie ale Strategiei vizeaza, in general, crearea de noi locuri de munca, aspect care converge cu Strategia verde a Uniunii Europene. Statele membre trebuie sa fie constiente de importanta acestui domeniu’, a afirmat Mihai Rosioru.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii reprezinta o initiativa romano-austriaca lansata in anul 2008, care aduce in prim-plan un model inovativ de cooperare la nivel macro-regional, implementand noul concept de coeziune teritoriala inclus in Tratatul de la Lisabona.

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultura si turism, retele de energie), protectia mediului (managementul resurselor de apa, protectia biodiversitatii si managementul riscurilor), cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (educatie, cercetare, competitivitate) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).

In cadrul Strategiei, Romaniei i-au fost atribuite spre coordonare domeniile prioritare transport (partea de navigabilitate – impreuna cu Austria), promovarea culturii si turismului (impreuna cu Bulgaria), managementul riscurilor de mediu (impreuna cu Ungaria).

In iunie 2009, Consiliul European a aprobat initiativa privind Strategia Dunarii ca pe un proiect european si a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei Strategii pana la sfarsitul anului 2010.

In ianuarie 2010, Comisia Europeana a initiat un proces de consultare publica pe tema Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii. Summit-ul la nivel inalt de la Bucuresti din 8 noiembrie 2010 a reprezentat momentul dezbaterii finale pe tema viitoarei Strategii dunarene. Reuniunea s-a finalizat cu adoptarea unei Declaratii politice care reflecta angajamentul si sprijinul politic al statelor riverane pentru viitoarea Strategie UE pentru Regiunea Dunarii. Acesta a precedat adoptarea, la data de 8 decembrie 2010, a doua documente cadru: Planul de Actiune si Comunicarea Comisiei Europene asupra Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii.

In data de 24 iunie 2011, UE anunta investitii de 100 miliarde euro, pana in anul 2013, pentru transformarea regiunii Dunarii, banii fiind deja alocati, prin politica de coeziune a UE 2007- 2013.

Dintre cele 14 tari incluse in Strategia Dunarii, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Republica Moldova si Ucraina).

Eurolink-Casa Europei organizeaza, in perioada 23-24 mai, la Bucuresti, editia a III-a a Forumului Inovare Dunare-Marea Neagra, intitulat ‘Oportunitati de proiecte de investitii sprijinite de Strategia UE pentru Regiunea Dunarii’. Evenimentul marcheaza Ziua Europeana Maritima in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *