Suma pe care o vom plati in plus pentru energia regenerabila va fi evidentiata separat in factura la curent

Suma pe care o vom plati in plus pentru energia regenerabila va fi evidentiata separat in factura la curent

Furnizorii de electricitate vor fi obligati sa evidentieze in mod distinct in factura costul achizitiei de certificate verzi pentru fiecare MWh de energie, se arata intr-un proiect initiat de Autoritatea de Reglementare in Energie pentru modificarea Legii 220/2008, care incurajeaza energia regenerabila. Astfel ca fiecare consumator va sti care este contributia sa la sustinerea energiei regenerabile.

Cat ne costa energia regenerabila

In prezent, Legea 220 nu este aplicata, din lipsa avizului Comisiei Europene, pentru care este necesara o noua modificare. Aceasta lege, votata in 2008, a mai fost modificata si in vara anului trecut.

Investitiile in energia verde sunt incurajate printr-o schema de certificate verzi pe care le primesc producatorii si pe care trebuie sa le plateasca toti consumatorii de electricitate din Romania. Astfel, romanii vor plati 10,5 miliarde de euro pentru energia regenerabila pana in 2020.

Recent, Radu Regman, director in ANRE, declara ca pretul energiei va creste in acest an cu 5-7%, daca noua schema de sprijin pentru promovarea energiei din surse regenerabile va fi aplicata de la 1 iulie. Potrivit calculelor ANRE, pana in 2017 pretul energiei va creste cu aproximativ 30%.

„Certificatele verzi vor avea un impact asupra pretului incepand cu 2,5 euro pe MWh in acest an, pana la 33 de euro pe MWh in 2017. Astazi, un MWh costa 45-47 de euro”, a spus Regman.

In Romania exista momentan parcuri eoliene de 462 de MW, iar, la finele anului, vor fi in total turbine de circa 1.000 de MW. Potrivit Ministerului Economiei, pana in 2020 vor fi instalate unitati de productie a energiei verzi de 5.000 de MW.

Mai putine certificate pentru biomasa

De asemenea, propunerea ANRE de modificare a Legii 220/2008 vizeaza si angajamentul autoritatilor romane de a monitoriza schema de sprijin si, in cazul in care constata supracompensarea (obtinerea de catre investitori a unor rate de rentabilitate mai mari de 12% pe fiecare investitie), sa ia masuri pentru reducerea numarului de certificate verzi acordate.

Investitorii care acceseaza si fonduri europene vor primi un numar mai mic de certificate, proportional cu ponderea banilor de la UE in investitia totala.

Totodata, numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie pe baza de biomasa a fost diferentiat in functie de tehnologie si materie prima, intrucat costurile acestora sunt diferite.

A fost redus numarul certificatelor verzi de la trei la doua pentru biomasa, biogaz si biolichide, cu exceptia biomasei rezultate din culturi energetice, si de la trei certificate la unul pentru tehnologiile bazate pe fermentarea deseurilor si namolurilor rezultate din apele uzate.

O alta noutate este introducerea in lege a obligatiei investitorilor in centrale cu o putere mai mare de 125 de MW de a transmite notificari distincte Comisiei Europene inainte de a beneficia de sistemul de sprijin.

„Prezentul proiect de act normativ are un impact social foarte important constand in reducerea pretului energiei electrice la consumatorii finali, ca urmare a instituirii masurilor de evitarea a supracompensarii. Asadar, proiectul de act normativ asigura protectia consumatorilor de energie electrica impotriva cresterilor semnificative ale pretului energiei electrice”, sustin reprezentantii ANRE in nota de fundamentare a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *