Summit pentru schimbarea combustibililor fosili

Poluarea aerului

Summit-ul inceput pe 24 mai la Copenhaga, Danemarca, a luat sfarsit la 3 zile distanta. Peste 500 de directori de la companii multinationale care au luat parte la World Business Summit au cerut ca guvernele sa propuna o alternativa pentru schimbarea de la combustibilii fosili, alternativa ce sa fie pusa in practica din data ce va fi semnat un pact climatic.

Apelul de la Copenhaga

Consiliul Climatic de la Copenhaga, un grup format din 12 directori sefi, plus grupuri universitare si de dezvoltare au scris apelul. Acesta enumera sase obiective pentru urmatorul tratat climatic:

1. Acordul privind infiintarea unei reglementari cu privire la gazele cu efect de sera cu 2020 si 2050 de obiective pentru reducerea emisiilor.
Temperatura medie globala trebuie sa aiba o crestere limitata la un maxim de 2° C. Pentru a atinge acest obiectiv, afacerile au nevoie sa „sprijine deciziile politice ambitioase pentru a aborda provocari climatice oriunde operam.”

2. Eficienta de masurare, de raportare, precum si de verificare a emisiilor.
Afacerile trebuie sa contribuie la „o masurare unificata, coerenta si fiabila, verificare disciplinara”, care va duce la o raportare obligatorie.

3. Stimulente pentru o crestere dramatica in finantarea de tehnologii cu emisii reduse.
O piata mondiala a carbonului trebuie sa fie stabilita. Primul pas este de a crea o legatura la nivel national si regional pentru pietele de carbon.

4. Delegarea unor tehnologii cu emisii scazute existente, precum si dezvoltarea altelor noi.
Sectorul privat asigura peste doua treimi de investitii la nivel global prin inovatii tehnologice curate. Noul tratat trebuie sa sprijine „implementarea de tehnologii cu emisii reduse de carbon si solutii, prin incurajarea stimulata pentru infrastructura si tehnologii cu emisii mai mici.”

5. Fonduri pentru comunitati, pentru a putea rezista si pentru a fi capabile sa se adapteze la efectele schimbarilor climatice.
Noul tratat trebuie sa „mobilizeze fonduri si sa accepte parteneriate public-private pentru a spori dezvoltarea, capacitatea adaptiva, rezistenta climatica si gestionarea riscurilor.”

6. Mijloace inovatoare de protectie a padurilor si a echilibrului ciclului carbonului.
Padurile trebuie sa fie protejate si captarea carbonului trebuie imbunatatita. „Sectorul privat poate juca un rol important in reducerea defrisarilor, in special tarile in curs de dezvoltare”.

Sursa: Care2 Make a difference!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *