padure artificialaZeci de ONG-uri din Europa se intalnesc la Svishtov (Bulgaria), pentru a spune
„DA!” surselor de energie regenerabile si „NU!” energiei nucleare

Fundatia TERRA Mileniul III va co-organiza, in perioada 28 – 29 august 2009, la Svishtov, in Bulgaria, summit-ul european al ONG-urilor pentru energie curata.

In cadrul acestei intalniri sunt asteptate sa participe peste 100 de persoane, reprezentanti ai ONG-urilor, comunitatilor si autoritatilor locale si specialisti in domeniu din Euorpa Centrala si de Est, care isi vor prezenta punctele de vedere cu privire la oportunitatile de utilizare a surselor de energie regenerabile in Europa.

Aceasta abordare face parte din strategia unei retele europene de ONG-uri din 6 tari din Europa Centrala si de Est de a oferi alternative durabile la producerea energiei electrice in centrale nucleare, in contextul in care construirea centralei nucleare de la Belene revine in actualitate. Energia nucleara nu poate fi considerata o forma durabila de energie si pune in pericol nu numai Bulgaria, ci intregul continent, iar asa cum a demonstrat-o si accidentul de la Cernobil – pericolul unui astfel de accident nu poate fi inlaturat, fie el eroare umana, tehnica sau un atac terorist. De asemenea, Bulgaria nu are solutii pentru depozitarea deseurilor radioactive rezultate din productia de energia nucleara. Centrala de la Belene este proiectata intr-o zona seismica unde si-au pierdut viata 200 de persoane in cutremurul din 1977 – aspect ignorat complet de guvernul bulgar in evaluarea proiectului.

Printre temele ce vor fi abordate pe parcursul celor doua zile ale evenimentului enumeram: „Evolutia pietei energetice in Balcani si dezvoltarea surselor regenerabile de energie in Bulgaria”si „Panorama Europeana – Declinul Renasterii nucleare”. De asemenea vor fi organizate dezbateri in grupuri de lucru regionale (Europa Centrala, Europa de Est, tarile riverane la Marea Mediterana), care are scopul de a evidentia principalele provocari si prioritati actuale si de a defini coordonatele unei platforme comune de actiune pentru oprirea proliferarii energiei nucleare in Europa.

Si, dupa toate acestea, la caderea noptii, participantii vor avea ocazia sa deguste din vinurile locale produse de viticultoriii eco din zona, sa asculte blues si sa vada jonglerii cu foc, spunand, astfel, lumii, ca „mai bine-un vin bun sa degustam/ o muzica linistita s-ascultam/ si chiar cu focul sa ne jucam/ decat o centrala nucleara sa-naltam!”…

Summit-ul European al ONG-urilor pentru energie curata este organizat in cadrul proiectului „under_MINE”, implementat de Fundatia TERRA Mileniul III si finantat de Fundatia pentru Parteneriat. Proiectul se desfasoara pe doua nivele, unul pan-european, care include actiuni comune ONG-urilor din Europa Centrala si de Est, si unul local, ambele avand ca scop intelegerea corecta, in profunzime, de catre toti factorii-cheie, a tuturor aspectelor legate de mineritul uranifer, producerea si utilizarea energiei nucleare.

Va asteptam la Svishtov!

Pentru mai multe informatii:

Ioana Ciuta
Director executiv TERRA Mileniul III
ioana.ciuta@terraiii.ngo.ro
0730 081019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here