Summit verde la Bangkok

Oficiali din toate statele lumii s-au reunit in aceasta sap-ta-mana la Bangkok, in Thailanda, pentru o noua runda de negocieri in ceea ce priveste un tratat international impotriva incalzirii globale. Este al treilea summit post-Bali, dupa intalnirile de la Honolulu si de la Tokio.

Tratatul ar trebui sa in-lo-cu-ias-ca incepand din 2012 Pro-to-colul de la Kyoto si sa fie sem-nat in primavara vii-toa-re la Compenhaga. Pana si marii po-luatori, Statele Unite ale Americii, China si India, sunt dornici de ne-go-cieri si au propuneri in ceea ce pri-ves-te viitorul acord. Este un prim suc-ces al summit-ului din Thailanda, dupa ce neintelegerile recente de la Tokyo, cand nu s-a putut stabili daca re-ducerea emisiilor se va face glo-bal – asa cum vrea Uniunea Euro-pea-na – sau sectorial – asa cum vor SUA. Cu toate acestea, atmosfera de prietenie de la reuniunea din Ho-no-lulu este departe de a se repeta.

PROBLEMA DESERTIFI-CA-RII. Prima zi de lucrari, primul re-pros: seful Conventiei ONU Im-po-triva Desertificarii, Luc Gnacadja (din Benin), a aratat ca statele lumii au incetinit in ultimii ani lupta im-po-triva desertificarii, neglijand in acest fel una dintre cele mai impor-tan-te lupte impotriva incalzirii globa-le. „Vedem foarte bine ca eforturile de reducere a gazelor cu efect de se-ra au limitele lor. Putem, in schimb, sa ne concentram pe chestiunea desertificarilor si, rezolvand-o, sa contribuim foarte usor la lupta im-potriva incalzirii globale. Rei-m-pa-duririle in regiunile afectate de desert ar ajuta foarte mult. Nu in ultimul rand, ingroparea carbonului in sol nu trebuie neglijata sub nici o forma”, a spus Luc Gnacadja, citat de agentia France Presse. Respon-sabilul ONU a criticat si agricultura intensiva practicata pe intinse teritorii, care dauneaza Planetei atat din cauza emisiilor de gaze cu efect de sera, cat si prin distrugerea solurilor, fenomen care favorizeaza de-sertificarea. Daca nu se iau masuri, consecintele schimbarilor climatice – seceta, inundatiile, ero-ziunea – ar putea afecta pana la sfarsitul acestui secol 70% din te-renurile planetei, punand in reala dificultate mai mult de doua treimi din populatia globului. Evident, cel mai mult vor avea de suferit tarile sarace. Combaterea acestui fe-no-men, care afecteaza deja 800 de mili-oa-ne de oameni, punandu-le in pericol hrana, ar putea fi facuta si prin procedeul de ingropare in aceste so-luri a carbonului. Masura ar re-pre-zenta totodata si lupta impotriva sa-raciei. Discutiile continua, statele participante urmand sa-si prezinte pozitia referitor la propunerile oficialului Natiunilor Unite.

Acordul de mediu, abia dupa Bush

Atac la Statele Unite, ieri, la Bangkok. Responsabilii Organizatiei Natiunilor Unite au criticat dur lentoarea decizionala din Statele Unite si felul in care cea mai mare putere a lumii (si unul dintre cei mai mari poluatori) trateaza chestiunea incalzirii globale. Toate deciziile privind un acord global privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera vor trebui sa astepte un nou presedinte ame-rican, a afirmat unul dintre responsabilii ONU privind dosarul schimbarilor climatice. Austriacul Yvo de Boer, apropiat al fostului secretar general ONU Kofi Annan, a facut aceasta declaratie in fata presei internationale, aratand ca in opinia sa noul acord nu va putea fi semnat la Copenhaga, ci abia spre sfarsitul lui 2009. „Sunt prea multe subiecte pe care tarile puternic industrializate le evita deocamdata”, a spus de Boer, citat de France Presse.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *