Sunt carbohidratii periculosi? Glucidele cresc cu 80% riscul de moarte in cazul unei afectiuni grave

Sunt carbohidratii periculosi? Glucidele cresc cu 80% riscul de moarte in cazul unei afectiuni grave

Un nou studiu sugereaza ca ceea ce mancam ne poate afecta sansele de supravietuire in cazul in care suferim de cancer de colon.
Cercetarea este printre putinele studii care analizeaza impactul pe care anumite alimente il au asupra probabilitatii de recurenta a cancerului de colon, afectiune care provoaca un numar mare de decese in SUA. Studiul a relevat ca persoanele care fusesera tratate pentru cancerul de colon in stadiul al 3-lea, in care celulele tumorilor se raspandisera in ganglionii limfatici, aveau sanse mult mai mari sa moara din cauza acestei afectiuni daca aveau o dieta bogata in carbohidrati, alimente care provoaca cresteri bruste ale glicemiei si insulinei.

Pacientii care consumasera cele mai mari cantitati de glucide si de alimente cu incarcatura glicemica mare — care provoaca cresterea glicemiei — aveau cu 80% mai multe sanse sa moara de cancer sau ca boala sa reapara in comparatie cu pacientii care consumasera cele mai mici cantitati. Studiul a fost desfasurat pe o perioada de 7 ani, fiind o cercetare observationala (ce subliniaza doar o legatura intre carbohidrati si soarta pacientilor suferinzi de cancer, fara a putea demonstra o legatura de tip cauza-efect).

Cercetatorii cred ca insulina poate juca un rol esential in reaparitia cancerului de colon. Nivelurile ridicate ale insulinei au fost asociate reparitiei cancerului si mortalitatii in alte studii, iar oamenii care prezinta in sange un nivel ridicat al markerilor asociati productiei de insulina sunt supusi unui risc sporit de a suferi de cancer de colon. O ipoteza luata in calcul de cercetatori este aceea ca insulina alimenteaza dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind moartea acestora.

„Nu putem spune ca toti carbohidratii sunt rai sau ca ar trebui sa evitati in totalitate zaharul”, afirma Dr. Jeffrey A. Meyerhardt, coordonatorul studiului. „Diferiti carbohidrati si diferite zaharuri duc la reactii diferite in corp. Cred insa ca ar fi bine ca oamenii sa se concentreze pe o dieta echilibrata si sa inlocuiasca alimentele cu incarcaturi glicemice mari cu altele ce prezinta o incarcatura glicemica mica”, a adaugat doctorul de la Dana-Farber Cancer Institute din Boston.

Un alt studiu efectuat de echipa doctorulkui Meyerhardt a aratat ca pacientii cu cancer de colon in stadiul al 3-lea care aveau o dieta occidentala — bogata in carne, cereale rafinate si deserturi cu zahar — erau de 3 ori mai predispusi la a muri din cauza acestei afectiuni in comparatie cu pacientii care nu aveau o dieta occidentala.

Cea mai recenta cercetare a aratat ca incarcatura glicemica a alimentelor si cantitatea totala de carbohidrati consumati erau indicatorii care preziceau cu cea mai mare precizie rata mortalitatii si a recurentei cancerului, legatura fiind mai pronuntata in randul pacientilor supraponderali si obezi.

Specialistii afirma ca rezultatele acestui studiu urmeaza sa fie testate in alte cercetari, insa recomanda publicului sa ia in calcul incarcatura glicemica atunci cand ia decizii alimentare, astfel incat dieta sa cuprinda alimente situate cat mai jos pe aceasta scara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *