“Super-ciupercile” ar putea rezolva o problema fiziologica foarte comuna azi

“Super-ciupercile” ar putea rezolva o problem? fiziologic? foarte comun? azi
“Super-ciupercile” ar putea rezolva o problema fiziologica foarte comuna azi
“Super-ciupercile” ar putea rezolva o problema fiziologica foarte comuna azi

Din ce in ce mai multe persoane sufera de deficiente de vitamina D, ca urmare a reducerii timpului petrecut in aer liber. O noua tehnologie are insa capacitatea de a furniza organismului uman vitamina D necesara prin intermediul unui aliment obisnuit: ciupercile comestibile expuse pentru un timp foarte scurt luminii ultraviolete sunt imbogatite considerabil in aceasta vitamina.

Vitamina D are, in organismul uman, roluri extrem de importante: de la mentinerea sanatatii oaselor (deoarece favorizeaza depunerea calciului in oase) pana la controlul functionarii sistemului imunitar.

Vitamina D se formeaza in organismul uman sub actiunea radiatiilor ultraviolete, care determina sinteza acestei vitamine in celulele pielii, pornind de la colesterol.

Dar, in ultimele decenii, datorita unei vieti petrecute tot mai mult in spatii inchise si tot mai putin in aer liber, multi oameni sufera de deficiente de vitamina D, cu consecinte insidioase, dar serioase asupra sanatatii, iar deficienta se agraveaza in timpul iernii.

Vitamina D se gaseste in mod natural si in unele alimente, de pilda pestele gras, sau poate fi obtinuta din alimente imbogatite artificial cu vitamina D, precum unele tipuri de cereale, lapte sau suc de fructre, in care se adauga vitamina D sintetica. Si exista, desigur, suplimente de vitamina D, a caror administrare nu este insa intotdeauna necesara si benefica.

Cercetatorii de la Penn State University, SUA, au dezvoltat insa o metoda noua de a imbogati unele alimente in aceasta vitamina: expunand o ciuperca practic lipsita de vitamina D unui puls de lumina ultravioleta, in mai putin de o secunda continutul de vitamine creste pana la un nivel ce egaleaza ori chiar depaseste doza zilnica recomandata, sustin oamenii de stiinta.
Lumina ultravioleta determina transformarea unui compus similar colesterolului, existent in ciuperci, in vitamina D.

Dupa cum afirma cercetatorii, exista deja unitati de procesare a alimentelor care practica aceasta metoda, iradiind ciupercile cu lumina UV pe banda rulanta.

Ciupercile astlfel tratate isi mentin nivelul de vitamina D timp de pana la o saptamana, daca sunt pastrate la frigider.
O portie de asemenea ciuperci contine necesarul de vitamina D recomandat zilnic, care este de 15 micrograme, afirma cercetatorii. Daca in dieta exista si alte surse de vitamina D, atunci se recomanda consumul unor cantitati mai mici de ciuperci.

Pana in prezent, sustin cercetatorii, nu au fost observate efecte negative ale acestui tratament.

Desi consumul unor doze prea mari de vitamina D este periculos (deoarece vitamina este solubila in grasimi si nu se elimina cu usurinta din corp), specialistii sustin ca pentru a se ajunge la o supradoza, ar trebui ingerate cantitati foarte mari de vitamina D si este improbabil ca oamenii sa le ingere doar din alimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *