Superalimentele copilariei: Mierea si produsele apicole

Superalimentele copilariei: Mierea si produsele apicole

Superalimentele copilariei: Mierea si produsele apicole

Mierea nu trebuie sa lipseasca din dulapul nostru cu bunatati!

Produsele apicole sunt unele din cele mai eficiente remedii la indemana noastra. Noi, romanii, suntem printre putinii europeni, norocosi sa gaseasca produse apicole curate si inca destul de rezonabile ca pret.

 

De ce ne plac produsele apicole atat de mult?

Mierea, datorita zaharurilor simple, direct asimilabile (glucoza si fructoza) din care este alcatuita ne ofera un plus de energie. Ea este de ajutor persoanelor aflate in convalescenta sau celor care se confrunta cu dezechilibre de minerale, astenie, surmenaj fizic sau intelectual. O lingurita de miere dimineata poate rezolva un tranzit defectuos.

Polenul si pastura sunt considerate superalimente, datorita biodisponibilitatii acestora: acest lucru inseamna, mai pe scurt, ca au continut si proprietati similare multivitaminelor insa sunt absorbite mult mai usor de organismul nostru. Ele sunt surse pretioase de crom, cupru, seleniu si zinc, micronutrienti absolut necesari sistemelor noastre metabolice, imunitare si sanguine.


Pastura in particular este un produs natural cu valoare terapeutica de trei ori mai mare decat a polenului. Cunoscuta si sub numele de „painea albinelor”, pastura este de fapt un polen fermentat natural in stup. Aceasta calitate il face mai usor de asimilat si e chiar indicat chiar si in dieta copiilor sensibili la alte produse apicole. In plus, pastura are un gust relativ neutru, mai usor de acceptat si nu e deloc pretentioasa la conditiile de pastrare, valoarea ei terapeutica fiind stabila si prin pastrarea la temperatura camerei.

Pentru parinti, laptisorul de matca si apilarnilul actioneaza ca tonice (pentru adulti) si maresc rezistenta la efort. Stiintific s-a demonstrat ca aceste produse echilibreaza metabolismul , datorita acizilor grasi esentiali si a proceselor enzimatice complexe pe care le genereaza consumul acestora.

Propolisul, sub forma de tinctura, este de departe favoritul meu. Il folosesc cand apar primele semne de dureri in gat, la calmarea durerilor de dinti, chiar si atunci cand ma pricopsesc cu o batatura de la pantofi noi sau atunci cand ma tai si vreau sa dezinfectez locul afectat. Acum doi ani l-am folosit cu succes drept conservant intr-un gem de afine fara zahar.

„In prezent, propolisul este utilizat pe scara larga, in diferite formule de medicamente si suplimente folosite in prevenirea si tratarea unor afectiuni inflamatorii, boli cardiace, hepatice, diabet si chiar forme de cancer”. (Cristina Mateescu, Apiterapia, ed.3, 2011)

Exista enorm de multe dovezi ca produsele apicole au proprietati terapeutice. Ca sa nu mai vorbim de traditie. De cele mai multe ori solutiile sunt chiar sub ochii nostri…si le auzim bazaind.9 Mai 2014 - Sursa: Totul despre mameArticole recente:
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Protectia Mediului
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
Stop Abandonului
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016