Superalimentele copilariei: Mierea si produsele apicole

Mierea de Manuka, cel mai puternic antibiotic natural din lume
Superalimentele copilariei: Mierea si produsele apicole
Superalimentele copilariei: Mierea si produsele apicole

Mierea nu trebuie sa lipseasca din dulapul nostru cu bunatati!

Produsele apicole sunt unele din cele mai eficiente remedii la indemana noastra. Noi, romanii, suntem printre putinii europeni, norocosi sa gaseasca produse apicole curate si inca destul de rezonabile ca pret.

 

De ce ne plac produsele apicole atat de mult?

Mierea, datorita zaharurilor simple, direct asimilabile (glucoza si fructoza) din care este alcatuita ne ofera un plus de energie. Ea este de ajutor persoanelor aflate in convalescenta sau celor care se confrunta cu dezechilibre de minerale, astenie, surmenaj fizic sau intelectual. O lingurita de miere dimineata poate rezolva un tranzit defectuos.

Polenul si pastura sunt considerate superalimente, datorita biodisponibilitatii acestora: acest lucru inseamna, mai pe scurt, ca au continut si proprietati similare multivitaminelor insa sunt absorbite mult mai usor de organismul nostru. Ele sunt surse pretioase de crom, cupru, seleniu si zinc, micronutrienti absolut necesari sistemelor noastre metabolice, imunitare si sanguine.

Pastura in particular este un produs natural cu valoare terapeutica de trei ori mai mare decat a polenului. Cunoscuta si sub numele de „painea albinelor”, pastura este de fapt un polen fermentat natural in stup. Aceasta calitate il face mai usor de asimilat si e chiar indicat chiar si in dieta copiilor sensibili la alte produse apicole. In plus, pastura are un gust relativ neutru, mai usor de acceptat si nu e deloc pretentioasa la conditiile de pastrare, valoarea ei terapeutica fiind stabila si prin pastrarea la temperatura camerei.

Pentru parinti, laptisorul de matca si apilarnilul actioneaza ca tonice (pentru adulti) si maresc rezistenta la efort. Stiintific s-a demonstrat ca aceste produse echilibreaza metabolismul , datorita acizilor grasi esentiali si a proceselor enzimatice complexe pe care le genereaza consumul acestora.

Propolisul, sub forma de tinctura, este de departe favoritul meu. Il folosesc cand apar primele semne de dureri in gat, la calmarea durerilor de dinti, chiar si atunci cand ma pricopsesc cu o batatura de la pantofi noi sau atunci cand ma tai si vreau sa dezinfectez locul afectat. Acum doi ani l-am folosit cu succes drept conservant intr-un gem de afine fara zahar.

„In prezent, propolisul este utilizat pe scara larga, in diferite formule de medicamente si suplimente folosite in prevenirea si tratarea unor afectiuni inflamatorii, boli cardiace, hepatice, diabet si chiar forme de cancer”. (Cristina Mateescu, Apiterapia, ed.3, 2011)

Exista enorm de multe dovezi ca produsele apicole au proprietati terapeutice. Ca sa nu mai vorbim de traditie. De cele mai multe ori solutiile sunt chiar sub ochii nostri…si le auzim bazaind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *