Superalimentele toamnei, beneficii fantastice pentru s?n?tate
Superalimentele toamnei, beneficii fantastice pentru sănătate
Superalimentele toamnei, beneficii fantastice pentru sanatate
Superalimentele toamnei, beneficii fantastice pentru sanatate

Mere, pere, conopida, dovleac… Ce au in comun? Proprietati fantastice de regenerare a organismului si un cumul de vitamine care le fac, pe buna dreptate, alimentele preferate ale toamnei!

1. Mere

Dulci sau acrisoare, merele sunt excelente atat in stare naturala, cat si gatite, atata vreme cat sunt consumate cu tot cu coaja plina de flavonoizi sanatosi. Continand extrem de multe vitamine care intaresc imunitatea, merele sunt recunoscute pentru proprietatile de prevenire a imbolnavirii celulelor. In plus, gratie continutului mare de apa si fibre, sunt excelente in curele de slabire. Sezonul lor tine pana in noiembrie.

2. Varza de Bruxelles

Gatita corect, are un gust divin! Cu o aroma usor amaruie, face casa buna cu otetul balsamic. Este o sursa excelenta de fier. Sezonul tine din septembrie tarziu pana in martie.

3. Pastarnac

Desi foarte asemanatoare morcovilor, aceasta leguma este mult mai deschisa la culoare si are o aroma puternica de nuca. Se foloseste pentru a da savoare mancarurilor pe baza de orez si cartofi, sau se face piure in supe si sosuri. Pastarnacul este extrem de bogat in potasiu si reprezinta o sursa excelenta de fibre. Sezonul tine din octombrie pana in aprilie.

4. Pere

Gustul dulce si textura zemoasa fac aceste fructe sa fie atat de apreciate… Gatite, isi desfac aroma exceptionala. Sunt o sursa excelenta de Vitamina C si fibre, fiind ideale in curele de slabire.Sezonul lor tine pana in februarie.

5. Conopida

Gustul dulce si aroma de nuca sunt perfecte pentru garniturile la mancarurile de iarna. Este delicioasa gatita la aburi, dar poate fi preparata si piure sau supa crema. Este o sursa foarte buna de Vitamina C. Sezonul tine din septembrie pana in iunie.

6. Dovleac

Dovleacul de iarna are o textura mai fina si este mai dulce la gust. Coaja foarte groasa permite pastrarea luni bune, in camara. Combinatia perfecta? Cu scortisoara si ghimbir. Este excelent in placinte, prajituri si budinci. Dovleacul are un nivel ridicat de acizi grasi Omega 3 si este o sursa excelenta de Vitamina A, Vitamina B si potasiu. Sezonul tine din octombrie pana in februarie.

7. Rodii

Dulci-acrisoare, aceste fructe si-au castigat renumele gratie proprietatilor antioxidante. Sucul asigura o baza puternica pentru diverse marinate. Potrivit unor studii, sucul de rodie are un nivel al antioxidantilor mai ridicat decat vinul rosu. De asemenea, sunt o sursa excelenta de Vitamina C.Sezonul tine din august pana in decembrie.

8. Kiwi

Foloseste acest fruct dulce pentru a da mancarurilor un plus de aroma tropicala. Este excelent in combinatie cu capsuni, pepene galben, portocale si ananas. Contine mai multa Vitamina C decat portocala. De altfel, este o sursa excelenta de potasiu. Sezonul tine pana in martie.

9. Grepfrut

Asigura peste 75% din doza zilnica recomandata de Vitamina C. Este o sursa foarte buna de licopen si are un continut bogat in pectina, recunoscuta pentru reducerea colesterolului. Sezonul tine din septembrie pana in aprilie.

10. Cartofi dulci

Sunt o sursa excelenta de Vitamina C si fier si sunt recunoscuti pentru proprietatile antiinflamatorii. Sunt deliciosi copti. Sezonul lor tine din septembrie pana in decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here