Suprafetele cu plante modificate genetic sunt tinute in secret

Romanii au cultivat anul acesta cu 50% mai putine terenuri cu cereale modificate fata de 2008, in timp ce unele tari din Uniunea Europeana le-au interzis. Specialistii in agricultura incurajeaza fermele ecologice sau pe cele traditionale. Ecologistii au dat in judecata reprezentantii Ministerului Agriculturii pentru ca autoritatile nu vor sa faca publice locurile unde se cultiva plante modificate genetic.culturi modificate genetic

Fermierii cultivau in 2007 doar 350 de hectare de organisme modificate genetic (OMG), iar in urmatorul an suprafata totala urma sa creasca de circa 20 de ori.

Astfel, Romania ocupa pe atunci locul al treilea in Uniunea Europeana (UE) la acest capitol, arata Serviciul International de Achizitionare a Aplicatiilor Agricole Biotehnologice (ISAAA).

De la peste 7.000 de hectare in 2008, anul acesta, suprafata cultivata cu OMG din tara noastra a scazut cu peste jumatate, pana la 3.000 de hectare, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) .

Drepturile fermierilor

Potrivit reprezentantilor organizatiei neguvernamentale AgentGreen, in urma investigatiilor pe care le-au facut ar exista trei cauze majore pentru care romanii renunta la aceste culturi.

„Unii fermieri zic ca samanta modificata genetic este prea scumpa, iar altii, ori ca procedura de autorizare este prea anevoioasa, ori ca nu au nevoie de astfel de seminte pentru ca unele sunt tratate special pentru distrugerea daunatori ce nu exista in Romania decat local”, a spus presedintele Agent Green, Gabriel Paun.

Grupul de conservare al valorilor rurale GRINDA si Agent Green au solicitat, anul acesta, reprezentantilor MAPDR publicarea locatiilor unde s-au plantat seminte modificate genetic, in baza legii privind liberul acces la informatiile de interes public.

Autoritatile au refuzat sa le furnizeze datele respective, argumentand ca acestea ingradesc dreptul la proprietate al fermierilor si ca pot periclita dreptul lor la confidentialitate. In urma acestui rapuns, Agent Green si GRINDA au dat in judecata MAPDR pentru ca locatiile culturilor cu OMG sunt tinute in secret.

In contextul in care in Romania exista peste 3,8 milioane de mici ferme familiale, Paun sustine ca MAPDR pare a fi mai degraba un minister al celor cateva multinationalele de profil ce-si desfasoara activitatea in Romania.

„Calcand peste drepturile fermierilor si consumatorilor de a avea produse fara OMG, Ministerul a dat in acest an doua Ordine pentru a permite contaminarea semintelor cu organisme modificate genetic, inclusiv acelea neautorizate pentru cultivare sau consum in UE. Ordinele incalca recomandarile explicite din acest an ale Comisiei Europene, care a cerut Romaniei sa astepte ca statele membre sa ajunga la un consens in aceasta privinta”, mai spune el.

Dan Craioveanu, coordonator GRINDA, precizeaza ca datoria autoritatilor este sa protejeze fermierii romani de contaminarea cu OMG si sa promoveze valorile rurale romanesti.

Nicolae Galdean, decanul Facultatii de Ecologie din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti, spune ca in prezent niciun studiu nu a evidentiat ca organismele modificate genetic afecteaza sanatatea omului.

Drept urmare, el crede ca inmultirea culturilor de acest fel si alegerea autoritatilor si a companiilor implicate de a nu divulga locatia lor poate fi o chestiune legata strict de afaceri.

„Nu am o parere clara cu privire la aceste organisme, insa pot spune ca este foarte usor sa dai cu parul. Daca nu e nimic dovedit stiintific, de ce sa nu se comercializeze astfel de seminte?”, adauga Galdean.

„Produsele traditionale sunt mult mai gustoase”

Presedintele Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila (A.R.A.D), Ion Toncea, spune ca in ceea ce priveste OMG-urile se vehiculeaza ca, la nivel global, ele sunt necesare in contextul unei cresteri demografice foarte accelerate, mai ales in randul tarilor subdezvoltate.

Nu este insa cazul Romaniei, potrivit lui. „Important este sa incurajam agricultura ecologica la noi in tara, sau macar pe cea traditionala. In primul rand este evident ca produsele bio sunt tot mai consumate”, spune Toncea.

El crede ca anul acesta productia de OMG-uri a scazut pentru ca fermierii incep sa se orienteze spre agricultura autohtona si in special pe cea bio tocmai pentru ca cerea este mai mare.

Populatia, in continua crestere

Potrivit presedintelui A.R.A.D, tarile care au interzis cultivarea OMG-urilor au vrut in primul rand sa-si protejeze agricultura proprie si implicit institutele de cercetare in acest domeniu pentru ca prin extinderea culturilor OMG baza genetica a semintelor autohtone risca sa dispara. Iar produsele provenite din seminte autohtone sunt mult mai gustoase si mult mai cautate pentru export. Populatia la nivel global creste incontinuu, intr-un ritm tot mai accelerat.

In acest context, una dintre ratiunile companiilor ce comercializeaza seminte modificate genetic consta in faptul ca tarile sarace au nevoire de hrana, iar solutia este proliferarea culturilor de OMG pentru ca, pentru aceste guri, agricultura bio nu reprezinta o solutie.

Sapte state din UE cultiva OMG

Anul trecut, sapte state europene – Spania, Republica Ceha, Romania, Portugalia, Germania, Polonia si Slovacia – cultivau porumb modificat genetic. Dintre plantele modificate genetic cultivate in lume, in UE este permis doar porumbul.

Alte state europene, printre care Franta, Grecia, Austria sau Ungaria, renuntasera deja la aceste culturi controversate. In 2008, cele sapte tari membre UE cultivatoare de OMG-uri au crescut suprafata cultivata cu porumb GM, ajungandu-se astfel la 100.000 de hectare.

De curand insa Germania a hotarat sa urmeze aceeasi politica agricola adoptata recent de Franta. La nivel global, anul trecut au crescut semnificativ suprafetele cultivate cu plante modificate genetic, acestea ajungand la 125 milioane de hectare.

In momentul de fata sunt 25 de tari cultivatoare cu OMG-uri, dintre care 15 sunt state in curs de dezvoltare, iar celelalte fac parte din categoria tarilor puternic industrializate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *