„Surorile” Terrei nu sunt potrivite pentru viata

    "Surorile" Terrei nu sunt potrivite pentru viata
    "Surorile" Terrei nu sunt potrivite pentru viata

    In ultimii ani, misiunea Kepler a descoperit cinci exoplanete in alte sisteme solare, situate la aceeasi distanta de „soarele” lor ca Pamantul de Soarele nostru.

    Oamenii de stiinta pun la indoiala faptul ca planetele de dimensiunea Terrei descoperite de misiunea Kepler ar putea fi potrivit pentru viata, apreciaza o echipa de cercetatori francezi, potrivit ultimei editiei a revistei New Scientist, preluata de presa din Hexagon.

    In ultimii ani, misiunea Kepler a descoperit cinci exoplanete in alte sisteme solare, situate la aceeasi distanta de ‘soarele’ lor ca Pamantul de Soarele nostru. Ei au nutrit speranta ca acestea ar putea deveni pe viitor colonii pentru pamanteni care ar putrea parasi in timp leaganul familiar de viata. Cu toate acestea, savanti francezi de la Institutul de Mineralogie si Materie Condensata din Paris au risipit sperantele astronomilor. Aceste superplanete nu dispun de o trasatura esentiala pentru viata – o gravitatie puternica si, in consecinta, un camp magnetic protector.

    In urma cu o luna, o echipa de astronomi americani a anuntat ca s-a descoperit o planeta extra-solara „potential locuibila”, de aproape trei ori mai mare decat Terra, potrivit Daily Mail.

    Planeta care ar putea fi locuita a fost descoperita, pentru prima data, in afara sistemului solar. Gliese 581, aflata la 20,5 ani-lumina de Pamant, este o planeta care prezinta conditiile unei vieti extraterestre, sustin cercetatorii de la University of California, Santa Cruz.

    Planeta, care graviteaza in jurul unei exoplanete rosii, ar putea avea pe suprafata apa in stare lichida, iar temperatura inregistrata este intre 0 si 40 de grade Celsius.

    Planeta este de dimensiuni medii si se afla la o distanta de aproximativ 120.000 de miliarde de kilometri de Pamant. Insa steaua in jurul careia graviteaza planeta este o pitica rosie, mult mai mica si cu temperaturi mult mai scazute decat Soarele nostru.

    Gliese 581g are o compozitie stancoasa similara cu cea a Pamantului, diametrul ar fi de aproximativ 1.2-1.4 ori mai mare, iar gravitatia este posibil sa fie similara cu cea a Terrei.

    Informatiile cu privire la corpul ceresc recent descoperit sunt inca putine, estimarile fiind ca ar putea exista zeci de astfel de spatii primitoare in Univers. In sistemul Gliese 581 sunt sase astfel de planete care au o gravitatie circulara.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *