Surpriza: energia verde a dus la cresterea emisiilor de carbon si in Romania, spune managerul CEO

CE Oltenia, obligat să împădurească triplu decât defrişează
Surpriza: energia verde a dus la cresterea emisiilor de carbon si in Romania
Surpriza: energia verde a dus la cresterea emisiilor de carbon si in Romania

Cantitatea de energie produsa de catre Complexul Energetic Oltenia a scazut puternic in 2013, de la o cota de piata de 30% pana in jur de 20%, insa emisiile de dioxid de carbon au crescut raportat la electricitatea realizata, din cauza pornirilor si opririlor dese ale grupurilor energetice, cauzata de catre productia intermitenta a eolienelor, a declarat Laurentiu Ciurel, managerul companiei de stat.

„Noi am facut un studiu la termocentrala Isalnita si am constatat ca se emiteau in atmosfera 330 grame de CO2 la un kWh produs atunci cand grupurile functionau la capacitatea maxima, dar se ajungea la 400 de grame pe un kWh produs atunci cand functionau descarcat“, a afirmat el intr-o conferinta.

El a mai spus ca astfel se ajunge la un total de 600.000 de tone de dioxid de carbon suplimentar pe fiecare grup pe an, ceea ce se traduce intr-un cost suplimentar de 3 milioane de euro pe grup. Si asta deoarece pentru ca la fiecare tona de dioxid de carbon aruncat in atmosfera compania trebuie sa cumpere un certificat de emisie. In acest moment, pretul unui astfel de certificat este de 5 euro, insa Ciurel estimeaza ca pretul se va dubla, deoarece Comisia Europeana vrea sa retraga 900 de milioane de certificate de pe piata.

In Germania, emisiile de carbon au crescut in 2013, productia pe lignit ajungand la un record de162 TWh, din cauza concentrarii autoritatilor pe energia verde si eliminarea energiei nucleare.

Curent mai ieftin decat la Hidroelectrica

Ciurel a mai afirmat ca acum Complexul Energetic Oltenia produce electricitate mai ieftin decat Hidroelectrica, dar costurile sunt influentate de o serie de factori externi.

„Un MWh vandut de Complexul Oltenia pe OPCOM costa 184 de lei, din care 12 lei este tariful de injectie in sistem (platit catre Transelectrica – nr), iar 22 de lei sunt certificatul de carbon. Pretul nostru este la 150 de lei“, a mai spus directorul companiei. El a mai spus ca prin retragerea certificatelor de emisii, compania se va confrunta cu noi costuri.

Productia realizata in centralele eoliene s-a dublat in 2013, ajungand la 4,2 TWh, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *