Sursa azotatului de amoniu de la Dabuleni e necunoscuta

Vinovatii pentru pestii morti saptamana aceasta la Dabuleni raman, deocamdata, necunoscuti.

Cauza mortii pestilor din zona localitatii Dabuleni, pe canalul magistral C0 – canal de aductiune a apei din Dunare pana la SPP L1, apartinand Sistemului de Irigatii Sadova-Corabia, este reprezentata de calitatea apei. „Am stabilt ca moartea a fost cauzata de ionul de amoniu (are efect paralizant la pesti), ceea ce presupune existenta azotatului de amoniu in apa (NH3 NO3)”, a declarat Andrei Butaru, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj.

Pestii ar fi putut fi omorati intentionat

Existenta azotatului de amoniu in apa a fost confirmata si de reprezentantii Directiei Apele (DA) Jiu. „Din analiza valorilor determinate reiese ca, in zona statiei de pompare L1, apele canalului au valorile depasite la indicatorul de calitate a apei NH4 (6,799 mg/l), fata de valorile apelor canalului la intrarea din Dunare NH4 (0,156 mg/l)”, se arata intr-un comunicat remis joi de DA Jiu. Potrivit acestuia, nu este exclus ca persoane neidentificate sa fi turnat intentionat o cantitate importanta de NH4 NO3 in zona statiei de pompare, fapt care a determinat moartea pestilor prin asfixiere. „Exemplarele mari au fost recoltate de infractori, iar cele mici au ramas pe suprafata apei si pe maluri”, se arata in comunicatul DA Jiu.

Cantitate imensa de azotat de amoniu

Reprezentantii de la nivel regional ai Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) spun ca, la volumul de apa care curge in zona, cantitatea de azotat de amoniu deversata ar fi trebuit sa fie foarte mare. „La volumul de apa care se consuma acolo, nu vad cat de mare sa fi fost cantitatea de azotat de amoniu ca sa aiba un asemenea efect asupra pestelui”, a declarat Mircea Stoiana, directorul regional al Sucursalei Dunare-Olt a ANIF. Potrivit acestuia, in ultimele trei saptamani, in zona statiei de pompare au fost folosite pentru irigare aproximativ doua milioane de metri cubi de apa.

„Ma indoiesc ca o cauza ar putea fi apa infiltrata din sol”

Potrivit Codului de bune practici agricole intocmit de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, daca ingrasamintele nu sunt folosite corespunzator, tinand cont de insusirile solului, gradul lui de aprovizionare cu elemente nutritive, necesarul de nutrienti al plantelor, si recoltele prognozate pot deveni surse importante de poluare a mediului inconjurator si, in special, a mediului acvatic. Cu toate acestea, o potentiala infiltrare a azotatului de amoniu (cel mai uzitat ingrasamant chimic pe baza de azot) nu pare a fi o explicatie plauzibila pentru fenomenul intalnit la Dabuleni. „Ma indoiesc ca o cauza ar putea fi reprezentata de apa care s-a infiltrat din sol. Analizele trebuie insa repetate”, a adaugat Mircea Stoiana, care a precizat ca si ieri au mai aparut pesti morti in apa.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *