Surse de calciu nebanuite

Surse de calciu nebanuite
Surse de calciu nebanuite
Surse de calciu nebanuite

Calciul este cel mai abundent mineral din corp si se gaseste in mod natural intr-o varietate larga de produse alimentare si bauturi, ca sa nu mai vorbim despre cele in care este adaugat. Persoanele cu intoleranta la lactoza nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta cantitatii acestei minerale in organism, deoarece au destule optiuni salvatoare in afara produselor lactate.

Iata 10 surse nebanuite de calciu, usor de introdus in dieta oricui!

Surse de calciu surprinzatoare

Calciul ajuta la a avea oase puternice si dinti sanatosi, iar acest fapt nu este un mister. Insa beneficiile sale nu se opresc aici: el contribuie la sanatatea vaselor de sange, regleaza tensiunea arteriala si previne rezistanta la insulina, care ar putea conduce la diabetul de tip 2. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1000 mg pentru adulti, care se poate traduce in: un pahar de lapte, o felie groasa de branza si un iaurt simplu. Chiar si asa, putini oameni reusesc sa introduca cantitatea suficienta de calciu in dieta si ajung sa constate lipsa acestuia abia cand se simt rau. Pentru a evita neplacerile cauzate de lipsa de calciu , iata o serie de alimente care te vor ajuta sa ajungi la dozajul potrivit.

Sfat: nu uita de vitamina D, cu ajutorul careia se absoarbe acest mineral!

1. Fasolea alba (19% DZR intr-o conserva)

Cremoasa si usoara din punct de vedere caloric, dar plina de proteine, aceasta leguminoasa este si o sursa bogata de calciu si fier. Poti adauga fasole la paste sau o poti consuma sub forma de mancarica (iahnie).

2. Somon la conserva (23% DZR in 1/2 conserva cu oase)

Secretul somonului la conserva consta in calciul pe care il contin oasele. Din fericire, acestea sunt inmuiate, asa ca le poti mesteca cu usurinta.

3. Sardine la conserva (32% DZR)

Ca si in cazul de mai sus, oasele sardinelor sunt cele care au cel mai mare aport de calciu, la care se adauga si o portie sanatoasa de acizi grasi Omega 3 si de vitamina D.

4. Smochine uscate (10% DZR in 8 smochine)

Te-ai fi gandit vreodata ca acest desert delicios ar putea fi si o sursa de calciu importanta? Ia o gustare din smochine si nu numai ca obtii acest pretios mineral, dar ii oferi organismului si fibre si antioxianti.

5. Varza furajera (18% DZR in doua castronele)

Poate ca nu este un aliment prea nobil, insa varza compenseaza cu siguranta prin bogatia de nutrienti pe care o contine. Calciu, antioxidanti si putine calorii – ce ai putea sa iti doresti mai mult? Adaug-o la salate sau la ciorbe si nu vei regreta!

6. Migdalele (7% DZR in 20 de bucati)

Daca te dai pe spate dupa oleaginoase, iti va surade ideea de a adauga migdalele in meniul tau. Ele sunt cele mai consistente din punct de vedere nutritional, raportat la numarul de calorii pe gram. Astfel, migdalele nu contin doar calciu, ci si potasiu, vitamina E si fier. Fie le adaugi la salate, fie le mananci ca atare, sub forma de gustare.

7. Portocale (6% DZR intr-o bucata)

O portocala iti da energie, te binedispune si ce mai pui ca iti ofera si o doza de calciu, pe langa cea de vitamina C. Poti sa o bei ca suc, insa daca vrei sa consumi si fibre, mananc-o ca atare.

8. Seminte de susan (9% DZR intr-o lingura)

Te-ai gandit vreodata ca semintele de susan nu sunt facut doar pentru a orna chifla de hamburger? Ele contribuie la scaderea tensiunii arteriale, reduc inflamatiile si exista voci care afirma ca lupta impotriva celulelor canceroase. Mananca seminte de susan in salate sau ca atare, daca vrei sa adaugi o nou sursa de calciu in dieta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *