Sute de tone de alimente, retrase de la vanzare de catre DSVSA Sibiu in luna septembrie

Sute de tone de alimente, retrase de la vanzare de catre DSVSA Sibiu in luna septembrie

Au fost evaluate 872 de obiective cu profil alimentar* S–au controlat 296 unitati de procesare carne, 218 unitati de colectare si procesare lapte, 178 depozite alimentare, 571 magazine alimentare si supermarketuri, 377 unitati de alimentatii publice, 188 laboratoare de cofetarie–patiserie, 357 unitati cu produse alimentare de origine non–animala* Pentru siguranta alimentara au fost examinate 8.061 tone carne de porc, vita, ovine. 583 tone carne de pasare, 2 tone vanat impuscat, 10.211 tone preparate din carne, 32 tone peste, 54.300 hl lapte, peste 2.000 tone preparate din lapte, 3.100.000 bucati oua si 526 tone miere de albine* Au fost retrase de la comercializare 277,5 tone produse alimentare expirate, cu deficiente tehnologice sau modificari organoleptice* In timpul controlalelor, 120 de operatori alimentari si mici producatori au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare de peste 104.000 lei*

In luna septembrie, inpsectorii DSVSA Sibiu au evaluat 425 de obiective cu profil alimentar pentru emiterea documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor si au inregistrat 80 de mici producatori pentru vanzare directa a productiei primare de lapte, oua sau miere, obtinute in gospodaria proprie. De asemenea – ne precizeaza dr. Ioan Pentea, purtator de cuvant al DSVSA Sibiu – au fost evaluate 447 obiective cu activitate in domeniul alimentar, fiind clasificate 13 unitati cu risc crescut, 138 unitati cu risc mediu si 296 unitati cu risc scazut. Prin aceste evaluari s-a urmarit verificarea conditiilor de funtionare a unitatilor, stabilirea dinamicii controalelor periodice si modul de implementare a programului de management (HACCP).
In aceeasi perioada, personalul de specialitate a efectuat 296 controale la unitati de procesare carne, 218 controale la unitati de colectare si procesare lapte, 178 controale la depozite alimentare, 571 controle la unitati de comercializare (hipermarket, supermarket, magazine alimentare) 377 la unitati de alimentatie ublica (restaurante, pensiuni) 188 controale la laboratoare de cofetarie, patiserie, 257 controale la unitati din domeniul panificatiei si 357 controale la alte unitati cu produse alimentare de origine nonanimala.
Totodata s-au efectuat 267 controale la cantine care functioneaza in incinta unitatilor de invatamant si la unitati scolare unde functioneaza programul “laptele si cornul”.

Siguranta alimentelor

Pentru asigurarea pietei sibiene de consum cu produse alimentare de calitate, luna trecuta au fost examinate 8.061 t carne, 583 t carne de pasare, 2 t vanat impuscat, 10.211 t preparate din carne, 32 tone peste, 54.300 hl. lapte si 2.033 t preparate din lapte, 3.100.000 bucati oua, 526 t miere de albine.
In laboratorul D.S.V.S.A Sibiu, s-au expertizat 7.415 probe microbiologic, 1.498 probe fizico-chimic, pentru determinarea calitatii si salubritatii produselor alimentare, 91 probe pentru pentru determinarea aditivilor, 125 pentru contaminanti si 17 probe pentru pesticide, din materii prime si produse finite de la diferite sortimente alimentare, 689 probe de apa si 205 teste de sanitatii pentru verificarea eficientei dezinfectiei in unitati cu profil alimentar.
In urma verificarilor zilnice si la solicitarea agentilor economici, personalul de specialitate,a retras si predat pentru neutralizare, din abatoare, unitati de procesare si din reteaua comerciala, 277,5 t produse alimentare de origine animala si non animala (carne, organe si oase, produse lactate, peste, carne si organe de pasare, produse culinare, produse de panificatie, legume si fructe) in valoare totala de 416.250 lei. Este vorba despre produse cu termen de valabilitate expirat, cu deficiente tehnologice sau modificate organoleptic.

120 de amenzi

In timpul controalelor, in luna septembrie, au fost depistati o serie de agenti economici, mici producatori si operatori comerciali care comercializau produse alimentare expirate, vindeau in locuri si spatii neautorizate sau fara documente sanitar-veterinare. Acestora inspectorii DSVSA Sibiu le-au aplicat 120 amenzi in valoare de 104.400 lei (la o fabrica de procesat carne, 3 carmangerii, 2 unitati de prelucrat lapte, 11 hiper si supermarketuri, 10 magazine alimentare, 5 brutarii, 4 unitati de procesare dulciuri, 3 depozite alimentare, 36 unitati de alimentatie publica, o cantina, 7 laboratoare de patiserie, 34 mici producatori si 3 fermieri cu vaci producatoare de lapte ). Alti 65 de agenti economici au primit avertismente.Controalele continua si luna aceasta.
Pentru sesizarea unor aspecte nedorite, DSVSA Sibiu pune la dispozitia populatiei telefoanele 0269/22.33.14 sau 0269/22.30.69, cu serviciul permanent..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *