Rata taierilor necontrolate de padure este de doua ori mai mare decat cea a regenerarilor nationale si plantarilor

0
20

Rata taierilor necontrolate de padure este de doua ori mai mare decat cea a regenerarilor nationale si plantarilor prin finantarile de la buget, un program masiv de impadurire urmand sa fie demarat din toamna acestui an, a declarat, marti, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

„Rata taierilor necontrolate de padure este de doua ori mai mare decat cea a regenerarilor nationale sau a plantarilor prin finantarile de la buget, conform datelor pe care le avem. De aceea, noi, din aceasta toamna, vom incepe un program masiv de impadurire. 40 de milioane de lei avem in fondurile de ameliorare, pe care ii vom folosi pentru impaduriri”, a spus Lucia Varga, intr-o conferinta de presa in care a prezentat situatia silviculturii din Romania.

Potrivit acesteia, din punct de vedere al suprafetelor ample defrisate, judetele aflate in acest top negativ sunt: Alba, Cluj, Maramures, Suceava, Bihor, Arges si Vrancea, insa ingrijorari sunt si in ceea ce priveste Giurgiu si Dolj.

„Daca vorbim despre cantitati, despre zone cu defrisari necontrolate pe suprafete ample, vorbim despre Alba, Cluj, Maramures, Suceava, Bihor, Arges, Vrancea. Dar eu consider ca reprezinta un semn de alerta si taierile din Giurgiu si Dolj, unde avem suprafata de padure intre 6 si 10% si unde, fiind putina, daca mai si tai, asa cum s-a intamplat in Giurgiu, aproape 40 de hectare, este alarmant”, a aratat seful de la Ape si Paduri.

In acest context, Lucia Varga a precizat ca Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura pe care il conduce lucreaza la o strategie pentru impadurirea terenurilor degradate, in viitorul apropiat urmand sa fie prezentate si zonele unde vor avea loc astfel de lucrari.

„Lucram la strategia pentru impadurirea terenurilor degradate, pentru impadurirea Luncii Dunarii, crearea de perdele forestiere in Lunca Dunarii, pentru refacerea coridoarelor forestiere de-a lungul cursurilor de apa si pentru impadurirea versantilor pentru reducerea riscului la inundatii. In acest an, ne-am confruntat cu scurgeri de pe versanti. Cauza acestor scurgeri rapide este si lipsa padurilor in acea zona. Am facut o inventariere. In saptamanile urmatoare, va vom prezenta legislatia si zonele in care vom face aceste impaduriri. Avem fonduri in fondurile de ameliorare si vom finaliza ghidurile, astfel incat primariile, persoanele fizice, consiliile judetene sa poata beneficia de aceste finantari”, a conchis ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here