Taierile ilegale de paduri dau in continuare de furca autoritatilor

Monitorizeaza p?durile Clujului prin satelit
Taierile ilegale de paduri dau in continuare de furca autoritatilor

In numai patru luni, valoarea prejudiciului a depasit 14 mil. lei
In judetele Harghita, Brasov, Cluj, Maramures si Valcea s-au constatat 308 infractiuni, pe numele autorilor intocmindu-se sesizari penale, valoarea celor peste 1.500 de amenzi ridicandu-se la 4,4 mil. lei

Autoritatile au inca mult de lucru cu taietorii ilegali de paduri, in ciuda imbunatatirii legislatiei in ultimii ani inregistrandu-se in continuare astfel de cazuri cu prejudicii imense. Potrivit raspunsului Ministerului Mediului remis redactiei, in numai patru luni s-au constatat 308 infractiuni, pe numele autorilor intocmindu-se sesizari penale, valoarea celor peste 1.500 de amenzi ridicandu-se la 4,4 mil. lei. „Ca urmare a actiunilor de control efectuate de catre Garda Nationala de Mediu in perioada mai-septembrie 2012 au fost constatate un numar de 308 infractiuni silvice, pentru care s-au formulat plangeri sau sesizari penale, cu o valoare cumulata a prejudiciului de 14.009.408 lei si un numar de 1.530 contraventii silvice, aplicandu-se amenzi cu o valoare cumulata de 4.414.325 lei. Ca si masuri complementare la contraventiile constatate, a fost confiscata cantitatea de 26.473 mc material lemnos”, a comunicat Ministerul Mediului la solicitarea Curierului National.

Firmele sunt cercetate de Politia Romana

Exemplificand taierile ilegale constatate in zonele Vlahita –  jud. Harghita, Comana – jud. Brasov, Ciurila, Dealul Corbului, Floresti – jud. Cluj – Repedea, Tibau, Carlibaba – jud. Maramures, Bujoreni – jud. Valcea, Ministerul Mediului a precizat ca s-au retinut documente cu regim special pentru transportul materialului lemnos, emise de alte societati comerciale decat cele care le detineau legal, respectiv 27 avize de insotire primare pentru un volum de 929,87 mc. „Ca urmare a celor constatate, in perioada controlului au fost sesizate organele din cadrul Politiei Romane pentru efectuarea cercetarilor specifice ce se impun”, a subliniat autoritatea.
Ministerul Mediului si Padurilor, prin intermediul Directiei Control in Silvicultura  si a structurilor de control din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare (I.T.R.S.V.), in perioada  mai-septembrie 2012 a efectuat 5.969 actiuni de controale in vederea combaterii fenomenului taierilor ilegale de arbori si a comercializarii materialului lemnos provenit din taieri ilegale de arbori.
De asemenea, in luna octombrie, Ministerul Mediului si Padurilor  prin  Directia Control in Silvicultura a efectuat un control tematic privind taierile ilegale si combaterea introducerii in circuitul economic al materialelor lemnoase provenite din taieri ilegale, in judetele Harghita si Mures.

Ce va face Ministerul Mediului in vederea continuarii combaterii taierilor ilegale

In incercarea de a preveni si combate taierile ilegale de arbori, Ministerul Mediului si Padurilor a initiat modificari legislative importante, printre care Legea 46/2008 – Codul Silvic in sensul in care taierea ilegala de arbori, indiferent de volum, va constitui infractiune, precum si modificarea prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, in sensul in care contraventiile silvice vor putea fi constatate si de catre personalul Jandarmeriei Romane.
Alte modificari vor fi operate asupra prevederilor H.G. 996/2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, in sensul armonizarii cu legislatia europeana respectiv cu prevederile REGULAMENTULUI (UE) NR. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor care revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.
Nu in ultimul rand va fi modificat si O.M. 504 din 20.07.2006 privind modificarea si completarea normelor tehnice silvice pentru amenajarea padurilor aprobate prin Ordinul ministrului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului nr.1672 din 07.11.2000, in sensul reglementarii unor noi proceduri de obtinere a derogarilor de la prevederile amenajamentelor silvice precum si a punerii in valoare a produselor accidentale.
„Aceste modificari ale prevederilor legale, initiate de M.M.P si aflate in dezbatere la Comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului Romaniei, vor avea un impact pozitiv major in ceea ce priveste combaterea fenomenului taierilor ilegale de arbori. Totodata, in cadrul Strategiei Nationale Forestiere 2013 – 2022 au fost prevazute o serie de propuneri, ce vor ajuta la combaterea taierilor ilegale, la parcursul si comercializarea materialelor lemnoase si masuri cu impact de natura sociala, institutionala  sau financiara”, a precizat Ministerul Mediului si Padurilor (MMP).

Conform datelor statistice publicate in ,,Statistica Activitatilor din Silvicultura in anul 2011″, la sfarsitul anului 2011 suprafata fondului forestier national era de 6.519 mii ha din care:
• proprietate publica –  4.313 mii ha din care:
• a statului 3.284 mii ha – administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva;
• a unitatilor administrativ-teritoriale – 1.029 mii ha;
• proprietate privata – 2206 mii ha, din care;
• a persoanelor fizice si juridice – 2.129 mii ha;
• a unitatilor administrativ-teritoriale – 77 mii ha.
Potrivit statisticilor cuprinse in Planul national de combatere a taierilor ilegale de arbori elaborat in anul 2007 de catre fosta Directie Generala de Control Silvic si Cinegetic din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, suprafata padurilor din Romania insuma 6,38 mil. ha, din care proprietate de stat 4,2 mil. ha, reprezentand 26,7% din suprafata tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *