Taifunul Ketsana a mobilizat tarile Asiei de Sud-Est

Taifunul Ketsana, care s-a abatut in aceasta saptamana asupra sud-estului Asiei, reprezinta cea mai buna ocazie pentru ca intreaga lume sa constientizeze care este riscul la care este expusa regiunea din cauza incalzirii climatice si pentru ca vocea celor afectati sa fie auzita de comunitatea internatinala.Taifunul Ketsana

Pana in prezent, tarile din regiune, care sunt extrem de expuse fenomenelor periculoase provocate de natura, nu au discutat aceste probleme cu tarile bogate si cu liderii chinez si indian in cadrul negocierilor de la Bangkok, reluate in aceasta saptamana.

Cei 380 de morti pe care taifunul Ketsana i-a lasat in urma in Filipine, Vietnam si Cambodgia ar trebui sa traga un semnal de alarma la urmatorul summit asupra climatului, prevazut pentru luna decembrie la Copenhaga.

Tarile din sud-estul Asiei „sunt cele care vor avea parte de consecintele schimbarilor climatice in cazul in care nu vom obtine un acord la Copenhaga”, a avertizat Yvo de Boer, inaltul responsabil pentru combaterea incalzirii climatice al Natiunilor Unite, citat de AFP.

„Orasele de pe coasta (…) sunt susceptibile de a fi afectate de cresterea nivelului marii, de taifunuri, de inundatii si de schimbarile comportamentelor climatice”, a precizat Yvo de Boer.

Tarile cele mai sarace refuza sa isi asume riscuri care le-ar putea incetini dezvoltarea si cer tarilor bogate sa investeasca si sa le rezolve problemele. La randul lor, tarile industrializate sunt de parere ca obiectivele impuse nu vor putea fi atinse fara participarea tuturor statelor lumii. Pana in prezent, Asia de Sud-Est nu si-a asumat niciun angajament de reducere a emisiilor de CO2.

Totusi, regiunea ar putea apela la Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) pentru a vorbi intr-o singura voce, asociatia avand posibilitatea de a organiza cu usurinta transferuri de tehnologie, care sa le ofere tarilor dezvoltate o piata mai larga.

Pana cand va fi adoptata o masura in acest sens, initiativele izolate se multiplica. Vietnamul, unde Ketsana a facut 92 de morti si 19 disparuti, a inceput deja sa verse fonduri pentru a lupta impotriva consecintelor schimbarilor climatice.

Singapore, o alta tara extrem de expusa in cazul cresterii nivelului marii, a creat o comisie care sa stabileasca ce masuri de protejare a statului trebuie adoptate.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *