Mitag loveste nordul Arhipelagului Filipine dupa ce, in urma cu o luna, furtuna Hagibis a ucis 13 persoane in aceeasi zona. Cel putin 12 persoane si-au pierdut viata in urma inundatiilor si alunecarilor de teren.

Taifunul Mitag a pornit dinspre nordul arhipelagului in cursul zilei de luni. El a fost catalogat ca fiind de categoria I, asta presupunand o viteza de 120 km pe ora in centrul sau.

Un copil de numai sase ani si un batran de 69 de ani au fost ucisi sub daramaturi in Muntii Kalinga si inca 11 victime au fost electrocutate sau luate de ape. Alte patru persoane sunt date disparute, dintre care doi piloti, care zburau in apropierea insulei Palawan. Autoritatile sustin ca nu au nicio informatie nici despre un grup de 25 de pescari.

Provinciile Aurora si Isabela au fost cele mai afectate, de aici fiind evacuate imediat cateva zeci de mii de persoane. „Mai bine de 54.000 de localnici au fost scosi din zona de coasta si din zonele predispuse, din cauza reliefului, la acumulari mari de apa”, a declarat presedintele Gloria Macapagal Arroyo, in cadrul Consiliului de Urgenta. Initial, se credea ca Mitag va lovi doar sudul provinciei Luzon.

Zeci de mii de persoane au fost evacuate din acea zona si duse spre provincii invecinate. Specialistii britanici sustin ca Mitag poate fi comparat ca intensitate cu o furtuna tropicala puternica. Hagibis, o alta furtuna tropicala, a ucis luna trecuta alte 14 persoane, tot in zona insulei Palawan. (Laura Toma)

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here