Tancul cumparat de Ion Dumitru pentru defrisari a ajuns la Curtea Constitutionala

Judecarea dosarului deputatului PSD Ion Dumitru, acuzat de procurorii anticoruptie pentru achizitionarea supraevaluata a unui tanc, a fost suspendata, luni, cazul fiind trimis la Curtea Constitutionala.

Judecatorii instantei supreme au admis cererea formulata de avocati privind suspendarea procesului pana la rezolvarea exceptiei de neconstitutionalitate privind anumite articole din ordonanta de guvern referitoare la organizarea si functionarea DNA. Deputatul PSD este este acuzat de comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

Judecarea dosarului deputatului PSD Ion Dumitru, acuzat de procurorii anticoruptie pentru achizitionarea supraevaluata a unui tanc, a fost suspendata, luni, cazul fiind trimis la Curtea Constitutionala (CC). Judecatorii instantei supreme au admis cererea formulata de avocati privind suspendarea procesului pana la rezolvarea exceptiei de neconstitutionalitate privind anumite articole din ordonanta de guvern referitoare la organizarea si functionarea DNA. Conform aparatorilor deputatului Ion Dumitru, s-a stabilit de catre legiuitor ca specialistii din DNA sa efectueze constatari tehnico-stiintifice care pot constitui mijloc de proba in procesul penal. Faptul ca ei sunt numiti prin ordin de catre procurorul sef al DNA si ca si desfasoara activitatea sub directa conducere, supraveghere si control nemijlocit al procurorilor DNA si prin aceasta modalitate nu se respecta cerintele impartialitatii si obiectivitatii sunt contrare articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului”. De asemenea, a mai spus avocata deputatului Dumitru, aceste note tehnico-stiintifice servesc la fundamentarea actului de sesizare si a acuzatiilor, iar invinuitului nu i se acorda niciun fel de garantii procesuale, incalcandu-se astfel principiul egalitatii de sanse si a dreptului la un proces echitabil’. Solutia judecatorilor este definitiva astfel ca, dupa redactarea incheierii, dosarul va fi inaintat magistratilor Curtii Constitutionale pentru a se pronunta cu privire la aspectele invocate.

Abuz in serviciu
In vara anului trecut, fostul director general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, deputatul Ion Dumitru, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, alaturi de alte sapte persoane, acesta fiind al doilea dosar ajuns in instanta pe numele deputatului PSD. Ion Dumitru este acuzat de comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. Alaturi de el au mai fost deferiti instantei de judecata Dumitru Bunea – fost director al Directiei Investitii din cadrul RNP si Elena Dumitru – fost director al Directiei Economice din cadrul RNP. Totodata, pentru complicitate la aceeasi infractiune au fost trimisi in judecata Mihai Liviu Daia – fost director al Directiei Tehnice, Constantin Corduneanu – fost director fond forestier, Sorin Mirel Vintila – consilier juridic in cadrul RNP, Mirel Dumitrache – fost sef Serviciu Investitii Dezvoltare din cadrul RNP si a lui Bogdan Florin Stanciu – administrator la SC Eufrat SRL Trgu Jiu.

Dumitru a cumparat un tanc
Potrivit anchetatorilor, in iulie 2003, SC Severom Trans (societate fantoma) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulica pe senile la o valoare in vama de 6.250 de dolari. Conform documentelor din dosar insa, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un sasiu de tanc tip T 34 care avea in fata montata o lama reglabila in ‘V’, iar in partea din spate un brat hidraulic dotat la capat cu gheare. Din iulie 2003 si pana in anul 2004 tancul nu a fost utilizat in niciun fel. In anul 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Romsilva a acceptat discutarea in Consiliul de Administratie a unei propuneri de achizitionare prin licitatie a utilajului respectiv. Propunerea fusese ntocmita de membri din conducerea regiei, cu acordul sau, dupa ce firma care detinea in realitate utilajul – Eufrat SRL- facuse o oferta de vanzare regiei Romsilva. Anterior, Directia Silvica Trgu Jiu testase utilajul constatand ca este necorespunzator activitatilor din domeniul forestier. La intocmirea notei de fundamentare si a caietului de sarcini nu numai ca au fost ignorate aspectele de natura tehnico-economica, ci, mai mult, au fost trecute caracteristici menite sa alunge firmele concurente, iar pretul de achizitie propus era identic cu cel din oferta, sustin anchetatorii. Procurorii spun ca achizitia utilajului a avut loc in conditiile nerespectarii legislatiei privind achizitiile publice, a legii finantelor publice, a Legii controlului financiar preventiv propriu, precum si cu incalcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP. Acest lucru a dus la cumpararea unui produs inutil si necorespunzator calitativ, paguba in dauna Romsilva ridicandu-se la 8,6 miliarde lei vechi. Procurorii mai spun ca utilajul fusese introdus in tara la pretul de 6.250 de dolari in urma asa zisei licitatii, dar RNP Romsilva a platit pentru el suma de 294.330 de dolari. Suma de 8,6 miliarde lei vechi reprezinta avantaj patrimonial in folosul SC Eufrat din Targu Jiu, societate administrata de Bogdan Stanciu.

Dealer de arme de vanatoare
In octombrie 2004, Dumitru si Bunea au impus unui numar de cinci directii silvice achizitionarea de arme tranchilizante si accesorii. Directorilor celor cinci directii silvice li s-a nmnat o mapa cuprinznd documente gata ntocmite n numele acestor directii, precum si contracte ce trebuiau semnate cu SC Hunter VIP Exim SRL din Bucuresti, administrata de Florea Alfred. Nu a existat nicio hotarre a Consiliului de Administratie al RNP, referate ori note de fundamentare si nici studii de specialitate care sa stabileasca necesitatea achizitionarii si repartizarii n teritoriu a armamentului pe zone geografice si n functie de activitatile specifice. Directiilor silvice li s-a impus achizitionarea unui numar de 20 de arme tranchilizante si accesorii din import la un pret total de 16,7 miliarde lei vechi. Ulterior a rezultat ca armele si accesoriile au fost cumparate cu adaosuri ntre 71,71 la suta si 479,39 la suta peste cele mai mari adaosuri practicate de furnizorii de pe piata libera. Achizitionarea de la Hunter VIP Exim SRL s-a facut n conditiile n care n Romnia existau, n anul 2004, 152 de societati comerciale, cluburi si asociatii autorizate sa importe si sa comercializeze arme, dintre care 27 numai n Bucuresti. De asemenea, conform procurorilor DNA, din cele 20 de arme cumparate, 16 nu au fost utilizate niciodata de la data achizitionarii si pna n prezent, ntruct nu au fost necesare. Pe parcursul cercetarilor, inculpatii nu au putut sa documenteze utilitatea acestor arme, raportat la atributiilor lor specifice.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *