Tara europeana care vinde produse alimentare din insecte

?ara european? care vinde produse alimentare din insecte
Tara europeana care vinde produse alimentare din insecte
Tara europeana care vinde produse alimentare din insecte

Belgienii vor putea achizitiona din supermarketuri, incepand de vineri, produse alimentare realizate din insecte, anunta joi ziarul ‘La Libre Belgique’ pe baza unui comunicat de presa difuzat de compania ‘Delhaize’. Consumul de insecte prezinta numeroase avantaje, ‘fiind un mijloc extraordinar de evolutie catre o alimentatie durabila, intrucat constituie o excelenta sursa alternativa de proteine’, afirma comunicatul mentionat.

Existente deja pe rafturile unor mici magazine bio, produsele din insecte, mai precis din viermi de faina, se vor gasi la magazinele Delhaize sub marca ‘Green Bugs’.

De la mijlocul lunii octombrie, toate marile magazine din Belgia – cu exceptia celor din lanturile Colruyt, Aldi si Lidl – vor oferi clientilor burgeri pe baza de viermi Buffalo produsi de firma Damhert.

Entofagia este permisa oficial in Belgia din 25 mai, data la care a intrat in vigoare decizia luata de Agentia Federala pentru Securitatea Lantului Alimentar (AFSCA) referitoare la comercializarea in scop alimentar a aproximativ zece tipuri de insecte. Pana in prezent, sunt autorizati cinci crescatori de insecte.

Lista insectelor pe care belgienii le vor putea cumpara din magazine, prelucrate in diferite forme, include greieri domestici sau cu aripi scurte, lacuste migratoare africane sau din America, viermi de faina traditionali si uriasi, precum si unele tipuri de omizi.

Actualele reglementari ar putea suferi unele modificari. ‘Europa analizeaza problema +novel food+, din care fac parte si insectele, si, dupa ce se va pronunta, Belgia va trebui sa se alinieze’ la normativele europene, a precizat Yasmine Ghafir, purtatorul de cuvant al AFSCA.

Consumul de insecte de catre oameni devine tot mai important in contextul in care populatia lumii ar urma sa ajunga la 9 miliarde de persoane in anul 2050. ‘Productia de proteine ar trebui sa se dubleze pentru a raspunde nevoilor nutritionale’, a avertizat un specialist belgian.

Cresterea de insecte necesita un spatiu redus, iar ‘rata de conversie’ este foarte avantajoasa. De exemplu, cu zece kilograme de biomasa, se poate produce numai un kilogram de carne de vita, dar pana la noua kilograme de insecte. Insectele elibereaza foarte putin CO2 si sunt excelenti agenti de reciclare, putand fi hranite cu deseuri de la cantine sau cu alimente nevandute din magazine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *