Tara vanatorilor fara maniere

Dupa ce a fost intemeiata la vanatoare, Romania moderna incearca sa-si pastreze vanatul.

Dupa 1989, multi romani, proveniti in special din patura avuta a societatii, au adaugat vana-toa-rea pe lista lor de prio-ritati, motivele fiind diverse: sport, activitate „aristocratica” sau chiar afacere rentabila. Unii, pentru ca si-au rotunjit conturile in banca, au considerat vanatoarea ca fiind de „bonton”, pur si simplu pentru ca erau in cautarea unei „ocupatii”.

Domeniile de vanatoare au devenit destinatii preferate pentru pasionati, insotiti de caini si de haitasi angajati din localitatile invecinate, care au ingrosat randurile clientilor unei afaceri de succes.
Dan Serbanescu, este unul dintre numerosii oameni de afaceri „convertiti la vanatoarea”, pentru care a facut o adevarata pasiune.

El recunoaste ca a cheltuit o multime de bani, dar gaseste ca este normal sa se intample asta („Atunci cand esti pasionat de ceva, vrei sa ai tot ce apare mai nou pe piata”, spune el). Nu de mult, a achizitionat cu 650 de euro un binoclu cu autofocus, care pe penumbra isi regleaza o alta luminozitate. „Mi-a placut si mi-am permis sa dau banii respectivi. Am acasa un dulap numai cu haine de vanatoare: incepand de la cateva perechi de incaltaminte pana la doua-trei echipamente, binoclu, geanta, rucsac”, spune Dan Serbanescu.

Scandaluri si picanterii

In perioada ulterioara momentului 1989, numeroase personalitati si-au afirmat pasiunea pentru vanatoare, remarcandu-se fostul prim-ministru Adrian Nastase, fostul ministru al agriculturii Ilie Sarbu, omul de afaceri Ion Tiriac s.a. Prin pozitiile detinute in structurile de stat sau nonguvernamentale (presedinte si presedinte de onoare al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi – AGVPS Romania), Adrian Nastase si-a prelungit relatiile de prietenie cu Ion Tiriac, inclusiv pe domeniile de vanatoare.

Astfel, o asociatie controlata de fostul tenismen Ion Tiriac a conce-sionat domeniul de vanatoare Balc (Bihor) de la guvernul Adrian Nastase, iar carnajele care au urmat ulterior acolo (cu impuscarea de catre un numar restrans de vanatori a sute de mistreti) au trezit critici aprinse in presa si in mediile ecologiste. Laszlo Szeley-Szabo, pe atunci presedintele organizatiei ecologiste AVES, declara la vremea respectiva ca un astfel de masacru este doar „un atentat cinegetic, un atentat impotriva valorilor naturale ale Romaniei”.

In decembrie 2003, in timpul unei vanatori desfasurate la Contesti – Dambovita, ministrul agriculturii Ilie Sarbu a fost ranit si operat in zona inghinala dupa ce o arma s-a descarcat accidental. Presa vremii a consemnat ca Sarbu si-a pierdut un testicul intr-o companie selecta: printre cei prezenti la vanatoare s-ar fi aflat prim-ministrul Adrian Nastase, directorul general Romsilva Ion Dumitru, seful Administratiei prezidentiale Ioan Talpes.

Alti ilustri pasionati ai vanatorii cu risc sunt proveniti din trupa de umor Vacanta Mare: in 2001, politia a propus inceperea urmaririi penale a lui Radu Pietreanu, interpretul personajului „Costel”, pentru infractiunea de braconaj, dupa ce a fost gasit cu portbagajul plin cu carne de caprioara.

Vanatoarea poate fi insa practicata precum un sport. Politicianul Petre Roman, fostul premier Radu Vasile, actualul ministru al apararii Teodor Melescanu, Bogdan Niculescu Duvaz, doctorul Bogdan Marinescu si artistul Ilie Micolov practica aceasta pasiune, in continuare, cu discretie, iar actorul Mircea Albulescu este un vanator mai deosebit.

El a fost „contaminat” cu virusul pasiunii pentru vanatoare, dupa cum singur recunoaste, de maestrul Amza Pellea. „Am pasiunea asta de 50 de ani si imi place sa vanez fazani, iepuri si vulpi. Amza Pellea a fost nasul meu la botezul vanatoresc, pe care nu am sa-l uit niciodata. Si nu cred ca-l uita vreun vanator!”, ne-a spus Albulescu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *