Taramul ascuns din vestul Romaniei unde te simti ca-n Delta

Taramul ascuns din vestul Romaniei unde te simti ca-n Delta
Taramul ascuns din vestul Romaniei unde te simti ca-n Delta

Intr-un colt al Romaniei, o combinatie neasteptata de natura salbatica, foste plantatii de pomi, balti si culturi agricole a creat un loc minunat in care si-au gasit adapost pasari, caprioare, iepuri sau vulpi. Aflata in vestul extrem al tarii, Odaia lui Palicu este suficient de izolata pentru ca vietuitoarele sa nu fie tulburate de un numar mare de vizitatori, dar destul de aproape de micile sate din apropierea granitei pentru ca fotografii locali sa poata „prinde” in imagini frumoasele animale.

Numele locului – „Odaia lui Palicu” – are o intreaga istorie. Fotograful Doru Moldovan din orasul timisean Sannicolau Mare, care a mers de mai multe ori la Odaia lui Palicu pentru a fotografia aceste meleaguri, arata ca, in Banat, cuvantul „odaie” desemna o ferma taraneasca ridicata in camp. Pe scurt, un loc mai departe de sat unde oamenii isi construiau casa, gradina, fantana si cultivau pamantul.

Pe vremuri, Palicu era cel mai bogat roman din Sannicolau Mare: avea un teren de 100 de hectare, tractor, batoza si culturi intinse de grau si porumb, povesteste fotograful in varsta de 51 de ani. De aici a venit si numele de „Odaia lui Palicu”, adica ferma lui Palicu.

Cand au venit comunistii la putere, Odaia a devenit intreprindere agricola de stat. O parte din teren a fost cultivata in continuare cu cereale, iar o alta a fost transformata intr-o pepiniera administrata de orasul Caransebes. In acea perioada, aici erau crescuti arbori ornamentali pentru parcuri (castani), pomi fructiferi (nuci, peri, meri), dar si salcami, paltini sau frasini.

Pepiniera a functionat pana in 1989. Dupa revolutie a falimentat, iar o parte din teren a fost parasit. In urma au ramas puieti, copaci, dar si semninte, butuci si taieturi din care au crescut noi arbori. „Suprafata asta de teren s-a comportat ca un hambar plin cu grane”, povesteste Doru. Pomii si copacii au inceput sa creasca de capul lor: „[Locul – n.r.] tinde sa se transforme intr-o mica padurice. Au ramas puieti de pomi ornamentali intr-o parte. Daca i-ar lasa sa creasca ar crea o padure frumoasa”.

Salcamii aveau rolul de a imprejmui pepiniera pentru a proteja puietii saditi. Acum, in fosta pepiniera cresc peri si meri salbatici inconjurati de salcami uriasi.

In timp, pasarile si-au gasit un loc linistit de cuibarit in fosta plantatie, alaturi de o hrana abundenta. In lunile mai-iunie, pasarile se imperecheaza, iar apoi isi construiesc mici cuiburi in copaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *