Tarile bogate, invitate sa reduca poluarea

Viitorul planetei depinde de respectarea angajamentelor luate la Bali de catre marile puteri industriale .

Franta a cerut statelor puternic industrializate sa se angajeze concret, in cifre si date, in lupta impotriva incalzirii globale. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a spus, la randul sau, ca ministrii reuniti la Bali trebuie sa fie fermi in aplicarea programelor de mediu si le-a cerut sa se inscrie cat mai curand in cursa impotriva emisiilor necontrolate ale gazelor de sera.

Multi dintre liderii l umii nu se grabesc insa cu raspunsul pozitiv. Prin urmare, toti ecologistii lumii asteapta acum interventia fostului vicepresedinte american, Al Gore, care participa la negocierile finale de la Bali.

India a lansat un apel deschis tarilor industrializate si le-a cerut sa devina un model pentru statele sarace si sa-si prezinte in cifre obiectivele pe care le-au stabilit in vederea conservarii si protejarii mediului inconjurator, informeaza France Presse.

Ministrul francez al ecologiei, Jean-Louis Borloo, a atras atentia asupra Statelor Unite ale Americii si a celorlalte state care ezita sa se angajeze in programul international de reducere a emisiilor poluante. Borloo a avansat in discursul sau un procentaj care se situeaza intre 25% si 40%, luat in calcul pana in anul 2020.

„A venit timpul angajamentelor internationale, iar statele importante de pe glob trebuie sa-si asume responsabilitati a caror indeplinire va fi supravegheata si de catre tarile in curs de dezvoltare”, a mai spus Borloo. Ministrul francez al mediului a sugerat, de asemenea, crearea unui comitet de urgenta pentru a pune in aplicare programele impotriva despaduririlor, a degradarii solurilor, fara sa mai fie asteptate hotararile viitorului acord, ale carui negocieri se vor finaliza abia in 2009.

India se uita in gradina bogatilor

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a precizat limpede ca soarta generatiilor viitoare depinde de rezultatele negocierilor purtate in cadrul summitului de la Bali. „Nu putem sa le furam viitorul copiilor nostri”, a accentuat Ban. Ministrul indian al mediului, Kapil Sibal, s-a declarat nelinistit fata de angajamentele care se pierd ori sunt blocate cu timpul.

„Daca hotararile de la Bali nu vor fi respectate, consecintele asupra omenirii si asupra planetei vor fi dezastruoase si ireversibile pentru generatiile viitoare”, a spus Sibal. Tarile sarace cer mai mult efort din partea natiunilor bogate si considera ca trebuie sa fie un exemplu in cursa impotriva incalzirii globale.

India se afla pe locul patru in topul celor mai mari poluatori de pe glob, iar gazele de sera pe care le emana in atmosfera depasesc cu mult nivelul atins de tarile puternic industrializate. Insa statul indian pretinde ca emisia de gaze poluante pe cap de locuitor se situeaza cu mult sub nivelul natiunilor puternic industrializate.

Al Gore, asteptat la Bali

Delegatii veniti la Bali cu intentia de a obtine un acord cat mai sever cu industriile poluatoare il asteptau ieri cu infrigurare pe Al Gore, ingrijorati fiind de dezinteresul unora dintre marii participanti la summit. Fostul vicepresedinte american, care in urma cu trei zile si-a primit, la propriu, Premiul Nobel pentru Pace, a promis ca va participa la ultimele doua zile ale Conferintei de la Bali.

„Ceea ce am citit in presa m-a ingrijorat. Dar stiu din experienta ca astfel de intalniri, despre subiecte foarte serioase, necesita si perioade de relaxare. De obicei, in ultimele 48 de ore se iau deciziile importante, iar in cazuri exceptionale, dupa negocieri dificile, chiar in ultimele opt ore.

Deci, inca mai sper”, a spus Gore, inainte de a se indrepta spre aeroportul din Stockholm. Cu o zi inainte, dupa ce Australia a semnat Protocolul de la Kyoto, dupa cum promisese in campania electorala actualul premier, Kevin Rudd, la Bali a fost mare sarbatoare. Gestul australian a redus grupul statelor reticente, intre care se numara inca Statele Unite, Japonia, Canada si Rusia.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *