Țările nordice nu își pot atinge țintele de reciclare impuse de UE

Photo: Henrik Montgomery/TT

Noi cercetări arată că țările nordice nu vor fi în măsură să îndeplinească țintele de reciclare impuse la nivelul UE din cauza dependenței față de infrastructura de  incinerare a deșeurilor.

Un studiu realizat la cererea Consiliul Nordic de Miniștri de către Eunomia – consultant pe probleme de deșeuri, a identificat o „nepotrivire între infrastructura actuală de gestionare a deșeurilor și infrastructura necesară pentru a răspunde aspirațiilor privind reciclarea care reies din strategiile naționale și din țintele UE privind deșeurile.”

Statele membre UE vor trebui să recicleze cel puțin 65% din deșeurile lor până în 2035. Acest lucru va necesita efectuarea unor „schimbări foarte importante” în toată regiunea nordică, indică raportul.

În prezent, țările nordice se situează între 16 și 32 de puncte procentuale sub ținta de reciclare prevăzută pentru anul 2035. Dintre acestea, Finlanda, Islanda și Norvegia se află în imposibilitatea de a-și atinge chiar și țintele stabilite pentru anul 2020 care prevăd o rată de reciclare de 50%.

Studiul apreciază ca fiind imperativă schimbarea în economia deșeurilor municipale din regiune, care ar trebui să facă reciclarea să fie ori cea mai ieftină opțiune disponibilă, ori opțiunea obligatorie.

Alte măsuri propuse în raport includ:

  • „Creșterea drastică” a ratei privind colectarea separată, din ușă în ușă, a reciclabilelor și a biodeșeurilor;
  • Creșterea capacității de sortare a deșeurilor mixte;
  • Stricta interzicere sau impozitarea severă a incinerării materialelor reciclabile sau a biodeșeurilor;
  • Introducerea mecanismului „plătești-pentru-cât-arunci” cu rolul de a descuraja oamenii de la a arunca materialele reciclabile în containerele cu deșeuri care sunt colectate pentru a fi incinerate.

Țările nordice au avut deja un succes considerabil în creșterea ratelor de reciclare prin intermediul unor mecanisme precum: introducerea unor scheme de rambursare pentru reciclarea produselor din metal, scheme privind răspunderea extinsă a producătorului și interdicția depozitării la groapă a deșeurilor care pot fi incinerate sau compostate.

Acest articol reprezintă o traducere. În cazul semnalării unor neconcordanțe între articolul original și această traducere, va avea prioritate articolul original, care poate fi consultat aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *