Tarile riverane Dunarii au cazut de acord sa protejeze „Amazonul Europei”

dunarea.jpgMinistrii din 14 tari ale bazinului Dunarii au adoptat un plan prin care sa curete si sa protejeze fluviul istoric, care este privit de catre gruparile ecologiste ca „Amazonul Europei” si ca ancora de salvare a Europei.

Ministrii si reprezentantii de nivel inalt din 14 tari, incluzand Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Moldova, Romania si Ucraina cat si Comisia Europeana au luat parte la aceasta intrunire. Gruparile ecologiste au primit planul cu entuziasm, dar au cerut actiuni aditionale impotriva efectelor potential distructive ale centralelor hidroelectrice si ale amenajarilor facute de om pentru a face fluviul mai usor navigabil.

„Noi toti impartim apele Dunarii, prin urmare impartim si responsabilitatea”, a declarat gazda intrunirii, Mitia Briceli, presedintele Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). „Ne intalnim ca sa ne asiguram ca resursele bazinului Deltei Dunarii sunt gestionate intr-o maniera care protejeaza mediul”.

Ministrii au adoptat asa numitul Plan de Management al Bazinului Fluviului Delta conceput pentru „a imbunatati conditiile de mediu ale Dunarii si ale afluentilor sai”. Planul include o serie de masuri care urmeaza a fi implementate in urmatorii cinci ani, incluzand eforturi concrete de a reduce poluarea si de a minimaliza efectele negative ale amenajarilor facute de om asupra fluviului. De asemenea, planul include renaturalizarea zonelor mocirloase, crearea de bariere naturale in calea inundatiilor, imbunatatirea digurilor, a sistemelor de alarma si de prognoza a vremii.

Gruparile ecologiste precum World Wildlife Fund si BUND, bratul german al Prietenilor Pamantului, au primit planul cu entuziasm. „Il primim bucurosi in intregime, dar vedem cateva puncte critice”, a spus Irene Lucius, principala coordonatoare a programului Dunarea-Carpati din cadrul la WWF.

Presedintele Bund Hurbert Weiger a enuntat ca presiunea de a construi noi centrale hidroelectrice in special prezinta un pericol pentru Dunare. „Desi furnizeaza o sursa de energie regenerabila, centralele electrice de toate dimensiunile, inclusiv cele mici, pot dezechilibra cu usurinta sistemele fragile”.

Gruparile ecologiste au protestat in special impotriva reglementarilor muncii pe cursul superior al Dunarii intre Straubing si Vilshofen in Germania, ce implicau constructia unui dig si a unui canal. „Aceasta ar distruge ultima sectiune unde Dunarea mai curge liber in Germania, ceea ce ar avea un impact sever asupra biodiversitatii”, a spus Weiger.

Alte critici sunt alimentate de efortul de a face raul mai navigabil pentru vase, a spus Weiger. „Ar trebui sa facem vasele pe potriva fluviului, si nu fluviul pe potriva vaselor”, a spus el.

Dunarea este al doilea rau ca lungime din Europa, curgand 2.860 de kilometri de la Padurea Neagra din Germania si pana la Marea Neagra din Romania. Ea nu este „doar o ruta a traficului, ci o parte a mostenirii naturale si culturale a Europei”, este „ancora de salvare in Europa. Este Amazonul Europei”,  afirma Weiger.

Sursa: http://uk.news.yahoo.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *