Taxa pe fast-food: Agreata de medici, neclara pentru producatori

Taxa pe produse fast-food pe care Ministerul Sanatatii vrea sa o aplice in Romania a creat confuzie in randul producatorilor din industrie, dar a trezit interesul nutritionistilor. Medicii spun ca taxa nu va avea efecte asupra starii de sanatate a romanilor, pentru ca majoritatea consumatorilor de produse fast-food nu vor renunta la acest obicei.Producatorii de produse fast-food

Legea privind taxa pentru produsele fast-food este privita cu ochi buni de o parte din medicii nutritionisti romani, insa scopul acesteia ramane inca un mister pentru ei. Cu un singur lucru sunt toti de acord: Ministerul v-a scoate bani frumosi daca taxa va fi aplicata pentru ca romanii vor consuma mancaruri nesanatoase indiferent de pretul acestora.

Nutritionistul Virgil Stroescu spune pentru REALITATEA.NET ca, desi produsele fast-food sunt un pericol pentru sanatatea noastra, o eventuala taxa impusa de Ministerul Sanatatii va agrava problema.

„Masura este una propagandista, economica si nu va diminua sau stopa consumul de produse fast-food. Daca romanilor le place ceva, vor continua sa cumpere indiferent de taxele aferente. Oamenii se vor dezvata de acest obicei nesanatos doar prin educatie, nu prin impunerea unor preturi mai mari”, a spus doctorul Stroescu.

Tiberiu Mogos priveste problema din alt unghi si spune ca daca romanii vor continua cu acest obicei nesanatos, macar sa o faca pe propria raspundere.

„Foarte buna ideea Ministerului. Produsele fast- food sunt o sursa de ingrasare rapida a individului, de aici obezitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare. Oamenii stiu ca aceste produse nu fac bine organismului, dar le consuma de fiecare data cand au ocazia”, a spus pentru REALITATEA. NET nutritionistul Tiberiu Mogos.

Acesta este de parere ca Ministerul Sanatatii si statul roman nu au obligatia de a asigura tratamente gratuite sau medicamente compensate pentru persoanele care consuma fast-food desi stiu ca se vor imbolnavi.

„Daca ne uitam la poporul roman vom vedea copii si tineri tot mai grasi. Daca individul, constient fiind, vrea sa-si faca rau, statul nu are de ce sa-si asume nici un fel de raspundere. Este un caz similar cu cel al tigarilor sau al alcoolului”, a mai spus Mogos.

Producatorii, primii afectati de controversata taxa, sunt surprinsi si nu stiu ce pozitie sa adopte.

Reprezentantii producatorilor de fast-food sunt nemultumiti de intentia Ministerului, insa spun ca vor astepta o lege mai clara, care sa faca diferenta intre produse si sa explice ce inseamna de fapt fast-food. „Sare. Zahar si grasimi nu este suficient de clar. Vom actiona imediat ce vom primi o lege clara”, a spus Diana Patru, PR KFC, pentru REALITATEA.NET.

Contactati telefonic, reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de bauturi carbogazoase nu au vrut sa comenteze problema taxei pe fast-food.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *