Tehnologie: energia eoliana – la dispozitia noastra 24/7?

Configuratie sistem Wind2H2

Ambitiosul proiect a fost demarat in urma cu peste doi ani in SUA de catre NREL (National Renewable Energy Laboratory- in traducere libera „Laboratorul National pentru Energie Regenerabila”) in parteneriat cu Xcel Energy, avand ca si obiectiv principal testarea si perfectionarea unui sistem de generare a electricitatii pe baza de energie eoliana care sa inlature principalul neajuns al acesteia: inconsecventa din cauza careia energia nu este disponibila atunci cand este mai mare nevoie de ea. Intrucat vremea nu poate fi controlata, solutia a sosit sub forma unei modalitati de stocare a energiei electrice. Astfel, indiferent de orele in care vantul ar urma sa sufle cu putere maxima, energia va fi acumulata si folosita la momentul oportun (in cazul aplicatiei in sine, aceasta va fi eliberata in reteaua nationala de curent electric in timpul orelor de varf al consumului).

Probabil ca deja va intrebati cum este posibila „stocare” curentului electric, dilema care a framantat mintile luminate ale omenirii de-a lungul veacurilor. Solutia poarta numele de hidrogen. Elementul chimic primordial este considerat un purtator de energie intrucat, datorita afinitatii sale ridicate, nu se gaseste in stare libera, ci numai in diferiti compusi, fiind necesara energie electrica pentru a putea fi separat din cadrul acestora. Odata descompus si stocat, acesta poate fi folosit ulterior ca si combustibil fie intr-un motor cu ardere interna, fie in cadrul unei pile de combustibil (se pare ca aceasta din urma prezinta un potential imens de care vom putea beneficia in totalitate pe viitor), rezultand electricitate. De aici si numele proiectului: „Wind2H2” (vant pentru hidrogen).

Compusul chimic ales pentru obtinerea hidroge

nului este apa (formula chimica H2O) din diverse ratiuni, cele mai importante fiind emisiile zero de dioxid de carbon ale procesului precum si imensa disponibilitate a materiei prime. Atata timp cat pentru producerea curentului electric se utilizeaza surse „verzi” (precum energia eoliana, solara, geotermala precum si hidroenergia si energia obtinuta din biomasa, care se incadreaza intr-un grad inferior de „curatenie/ecologie”), in urma acestui proces nu se va emite niciun gaz nociv.

Cu toate acestea exista anumite neajunsuri tehnologice care impiedica ca acest sistem sa fie uzitat la scara larga, cel putin pentru deocamdata. Poate cea mai dificila problema este legata de modul de depozitare: in stare gazoasa hidrogenul necesita containere de mari dimensiuni si mase, iar pentru trecerea in stare lichida necesita atat echipamente suplimentare cat si energie in plus, scazand astfel randamentul per ansamblu. Acesta este probabil unul dintre principalele motive pentru care se efectueza acest experiment, alaturi de eficientizarea proceselor si testarea fiabilitatii intregului sistem. Odata cu rezolvarea acestor probleme si cu dezvoltarea pilei de hidrogen, se pare ca o noua solutie se intrezareste atat pentru combaterea schimbarilor climatice cat si pentru reducerea dependentei de combustibili fosili si contribuirea la o lume mai curata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *