Telefonia mobila, disputa intre operatori si ecologisti

Legislatia europeana le impune firmelor de comunicatii norme stricte privind nivelul de radiatii emise de echipamente.Francezii vor sa creeze un oras-pilot in care puterea de transmisie a operatorilor de telefonie mobila sa fie redusa de 100 de ori fata de normele actuale existente in legislatie.

telefon mobil
Locuitorii unui orasel francez aflat in apropiere de Caen au declarat razboi undelor electromagnetice emise de telefoanele mobile si de internetul fara fir.

Rodolphe Thomas, primarul localitatii Herouville-Saint-Claire, le-a cerut operatorilor de telefonie mobila si de internet fara fir sa scoata antenele din apropierea scolilor, motivand ca sunt nocive pentru copii.

Cei 24.000 de locuitori ai orasului sunt intru totul de acord cu initiativa primarului. Ei au descoperit ca pe acoperisul uneia dintre gradinite a fost instalata de curand o antena a furnizorilor de internet fara fir, singura utilizatoare nefiind alta decat directoarea institutiei, si il sustin pe Thomas in demersurile sale.

Orange, la cheremul ecologistilor

Herouville-Saint-Claire a aderat deja la o asociatie de cercetari independente asupra nocivitatii undelor electromagnetice si ar putea de-veni unul dintre primele orase-pilot in care va fi testata emisia releelor la 0,6 volti pe metru, in timp ce legislatia franceza le permite operatorilor sa emita la 61 de volti pe metru.

Astfel, cercetatorii vor sa le demonstreze operatorilor ca puterea de transmisie mentionata in legislatie poate fi substantial redusa fara a fi afectata calitatea de receptie.

Compania de telefonie mobila Orange pare sa fie prima „victima” a acestei initiative, mai ales ca intentioneaza sa-si intinda antenele in Herouville, neavand decat acordul proprietarilor de teren, restul populatiei fiind impotriva. La acest proiect participa si ecologistii, iar cerinta fata de operatorii de telefonie mobila este aceea de a proteja oamenii, respectand nivelul minim de expunere la radiatii.

Antenele GSM si efectul placebo

Antenele de telefonie mobila nu trebuie instalate in zonele populate sau in locurile in care se afla scoli sau spitale, conform normelor europene, pentru a fi indepartat riscul reprezentat de radiatii. Liviu Popescu, directorul Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania, spune -insa ca nivelul electromagnetic emis de antenele GSM -este cu mult sub pragul de la care undele pot deveni periculoase.

„In Romania media stabilita este de opt ori sub nivelul de la care undele electromagnetice pot deveni periculoase, iar operatorii de telefonie mobila respecta legislatia in vigoare care este in acord cu prevederile europene”, a declarat, pentru „Adevarul”, -Liviu Popescu.

„De curand, in Franta, firma Orange a fost data in judecata din cauza unei antene care nu era functionala. Oamenii de acolo -s-au plans in fata instantei de greturi si dureri de cap, provocate de antena GSM, dar cercetarile au demonstrat ca, de fapt, antena nu era decat o bucata de fier, neconectata la retea”, a mai spus Liviu Popescu.

Undele modifica celula nervoasa

Operatorii de telefonie sustin ca sanatatea utilizatorilor nu este in pericol insa exista voci care afirma contrariul. „Exista studii care arata ca folosirea exagerata a telefoanelor mobile a dus la cresterea numarului de celule tumorale in sistemul nervos. Nu s-a dovedit insa ca telefoanele produc aceste tumori, dar, daca ele exista, crestererea lor -este stimulata”, a declarat, pentru „Adevarul”, profesor doctor neurochirurg Vlad Ciurea.

Folosirea indelungata, mai mult de 20 sau 30 de minute zilnic a celularelor, duce la modificari ale celulei nervoase, mai ales la copii. Persoanele cu afectiuni ale sistemului nervos, cat si femeile gravide sunt sfatuite sa evite acest mijloc de comunicare, din pacate aproape indispensabil.

„Nu exista boli psihice declansate de telefonul mobil, dar acesta poate deveni mijlocul prin care maniaco-depresivii, de exemplu, isi pot canaliza energia in exces, agresandu-si cunostintele sau rudele”, sustine psihologul Florin Tudose.

Telefonul mobil tulbura gandirea logica, distrage atentia copiilor si influenteaza comportamentul uman.
Florin Tudose
psiholog

Undele electromagnetice au efecte nocive asupra celulei nervoase si stimuleaza cresterea tumorilor canceroase.
Vlad Ciurea
neurochirurg

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *