Televizoare vechi sau pisici moarte in pubelele de colectare selectiva

Tomberoanele colorate, amplasate in locuri greu accesibile, sunt transformate de cetateni in cosuri de gunoi menajer. Locuitorii Capitalei spun ca nu au timp sa caute containerele ecologice ca sa sorteze plasticul, hartia si sticlele, iar operatorii de salubritate se plang de proastele obiceiuri ale acestora. Printre hartii si cartoane, operatorii de salubritate gasesc resturi de mancare

Pubelele de colectare selectiva umplute cu gunoaie „Duc la ghena si sticlele, si plasticul, si hartia. Imi este greu sa le car pana-n intersectie la tomberoanele colorate. Sunt asezate prea departe de blocul meu”, sustine Iulian Marin, care locuieste pe strada Lizeanu, din sectorul 2 al Capitalei.

Nici Elena Gheorghe, din cartierul Colentina, nu este prea incantata de amplasarea containerelor de colectare selectiva, puse la dispozitie bucurestenilor de catre primarii sau firmele ce se ocupa cu sortarea deseurilor.

„Le-au adus aici, in intersectia de la Doamna Ghica. Cine-i nebun sa vina cu ditamai sacosa-n spate de plasticuri sau de hartie s-o goleasca in tomberoane?”, spune Maria. In sectorul 2 al Capitalei, sunt 150 de containere tip clopot, in care cetatenii pot sa sorteze hartie, plastic si sticla.

Scaune rupte, haine vechi in containerele eco

Amplasate de multe ori in locuri inaccesibile, in intersectii sau pe strazi in care accesul este greoi, containerele verzi, albastre sau galbene sunt transformate in cosuri de gunoi menajer. Astfel, in ele poti descoperi pe langa PET-uri sau ziare vechi si bucati de mobilier vechi, aparate electrocasnice uzate sau chiar hoituri.

Functionarii municipalitatii au facut un plan de gestionare a deseurilor, ce se afla in dezbatere publica. Deocamdata, concluzia este aceea ca bucurestenii nu colecteaza selectiv din lipsa de interes. In schimb, sustin lucratorii de la salubritate, acestia se descotorosesc de tot ce le prisoseste prin casa si folosesc containerele eco pe post de cos de gunoi.

„Angajatii nostri gasesc in tomberoane nu PET-uri sau hartie reciclabila, ci resturi menajere, mobilier uzat, haine vechi sau animale moarte”, spune Maria Mohan, directorul Directiei de Analiza-Planificare si Control din cadrul societatii de salubritate Supercom. Multi dintre cetateni considera insa ca, degeaba, cara deseurile la pubelele ecologice.

„Am vazut eu cum vin cei de la salubritate si descarca toate trei containerele in aceeasi masina si tot la groapa de gunoi ajung, si nu la centrele de reciclare asa cum zic ei”, sustine un bucurestean.

Cu Mercedesul la strans gunoaie

Pentru a afla cum stau lucrurile, cel putin in sectorul 2 al Capitalei, o echipa a ziarului „Adevarul” a insotit in traseu, in timp ce goleau containerele, trei masini ale Supercom.

Echipati cu manusi de protectie si instalati in masini speciale, care costa sute de mii de euro, oamenii de la salubritate au inceput sa manevreze „clopotele” rand pe rand, cu ajutorul unei macarale. Mai intai au tras langa trotuar, in intersectia Doamna Ghica, masina pentru plastic.

Au agatat in carlig tomberonul galben in care se colecteaza deseurile din plastic si l-au desertat in basculanta de gunoi, tip Mercedes, tinandu-se cu mainile de nas. Printre PET-uri se amestecau sticle sparte de ulei, mancare stricata sau ciorapi rupti.

Maidanezii dintre resturi

„Asta nu-i nimic. Noaptea cand mergem in traseu gasim ce nu-ti trece prin cap. Odata, pe langa Gara de Nord, cand desertam clopotul din el a cazut scheunand un catel. L-am luat si i-am dat drumul pe strada. Era mai mult mort decat viu”, spune unul dintre operatorii de salubritate. Un alt angajat povesteste cum unul dintre colegii sai si-a dat demisia dupa ce intr-un container destinat colectarii hartiei a gasit, de data asta, un caine mort.

„Era cu noi de serviciu si se suise in masina sa goleasca pubela. In timp ce tragea de hartii, langa el a cazut un hoit si i s-a facut rau de la miros. A doua zi nu a mai venit la serviciu”, spune muncitorul de la Supercom.

Munca in zadar

Angajatii Supercom sustin ca oamenii nu colecteaza selectiv, iar containerele sunt, de fapt, niste imense cosuri de resturi menajere. „Am gasit televizoare stricate, moloz, saltele, toate aruncate in aceste containere destinate sortarii deseurilor. Oamenii nu s-au obisnuit inca sa le foloseasca. Probabil nu sunt destul de informati sau nu au bunavointa”, spune Teodor Conteanu, director Salubrizare in cadrul Supercom.

Angajatii firmelor de salubritate se plang ca oamenii au transformat tomberoanele destinate colectarii selective in cosuri de gunoi si ca munca lor este in zadar. Ei sunt nevoiti sa sorteze din nou gunoiul intr-o statie speciala, sa aleaga hartiile si sticlele dintre resturile de mancare si abia dupa aceea sa trimita deseurile la fabricile de reciclare.

„Muncim aproape degeaba. Consumam benzina si platim oameni in plus ca sa reusim sa strangem deseurile reciclabile dintre gunoaie”, mai spune Conteanu. Pe de alta parte locuitorii Capitalei se plang ca nu le sunt la indemana containerele si nu au timp sa ajunga cu gunoiul sortat pana pe arterele principale sau in intersectii.

Bucurestenii trebuie sa-si sorteze deseurile in cosurile colorate, sa nu le mai confunde cu ghena, iar angajatii salubritatii sau primariile sa depisteze locurile in care populatia poate ajunge mai lesne cu deseurile.

„Am gasit televizoare stricate, moloz, saltele rupte, toate aruncate in aceste containere destinate sortarii deseurilor.” Teodor Conteanu director Salubrizare, Supercom.

„Sunt prea departe de bloc tomberoanele colorate si nu am timp sa ajung acolo.” Cristina Popescu, locuitoare din cartierul Drumul Taberei.

Colectare selectiva pe garduri

Bulevardul Timisoara, din sectorul 6 al Capitalei, este impanzit de containere insirate, unele langa altele. In restul cartierului insa, nu exista aproape niciun tomberon pentru colectare selectiva. Oamenii agata PET-urile de gard, iar hartiile sau sticlele goale le arunca pe ghena.

„Arunc la gunoi impreuna cu resturile de mancare si ziarele vechi, si sticlele goale”, spune Cristina Popescu din Drumul Taberei. Primaria Sectorului 6, prin purtatorul sau de cuvant, Liviu Vulpe, sustine ca actiunile de colectare sunt ingreunate de populatie, dar si de firma de salubritate.

„Colectam selectiv impreuna cu firma de salubritate Urban. Am instalat containerele ca sa incurajam populatia sa sorteze deseurile. Va mai dura insa pana cand oamenii se vor civiliza”, spune Vulpe.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *