Televizorul plat strica aerul curat

Un gaz utilizat la fabricarea televizoarelor ultraplate, trifluorura de azot (NF3), este considerat responsabil pentru deteriorarea atmosferei si accelerarea incalzirii globale.

Potrivit New Scientist, aproape jumatate din televizoarele vandute pana acum anul acesta au fost fie cu ecran LCD (cristale lichide), fie „plasme”, ele tinzand pentru prima oara sa detroneze „batranele” aparate cu ecran catodic. Trifluorura de azot, spun specialistii, are asupra atmosferei un efect de 17.000 de ori mai puternic decat al dioxidului de carbon – principalul „vinovat” de incalzirea globala.

In mod ironic, NF3 nu este macar mentionat in Protocolul de la Kyoto, intrucat el era produs doar in cantitati infime la data semnarii tratatului, in 1997. Pe de alta parte, nici concentratia acestui gaz in atmosfera nu a fost determinata inca, dar oamenii de stiinta au avertizat ca situatia este ingrijoratoare si ca el trebuie sa fie inclus in orice intelegere viitoare pe tema reducerii emisiilor poluante.

Potrivit profesorului Michael Prather, de la Universitatea California, in clipa de fata, trifluorura de azot „este produsa in cantitati uriase”. El estimeaza ca productia anuala de NF3 din acest an va fi de 4.000 de tone, valoare care se va dubla in 2009. In opinia lui Prather, emisiile de NF3 le eclipseaza lejer pe cele de dioxid de carbon produse in cele mai mari termocentrale pe baza de carbune.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *