Tema Zilei Mondiale a Mediului de anul acesta este “Energia verde: Te priveste”

Tema Zilei Mondiale a Mediului de anul acesta este “Energia verde: Te priveste”

Pentru a pastra Pamantul o planeta vie pentru noi si generatiile viitoare, fiecare dintre noi poate contribui la realizarea acestui lucru, indiferent de domeniul de activitate. Iata zece sectoare care contribuie la poluarea planetei, dar care se pot transforma, printr-un efort comun, in domeniile cheie pentru o planeta mai verde.

Energia electrica necesara sectorului constructiilor civile influenteaza resursele de mediu. Tocmai de aceea, tema Zilei Mondiale a Mediului de anul acesta, sarbatorita pe 5 iunie, este “Energia verde: Te priveste”. Sursele de energie regenerabila sunt o posibila solutie pentru limitarea impactului pe care liniile de transport si instalatiile de producere a energiei electrice folosite in acest moment il au asupra mediului inconjurator.

In multe zone din lume, pescuitul este unica sursa de hrana. In tarile dezvoltate insa, pescuitul excesiv, datorat cererii foarte mari, poate conduce, pe termen lung, la o epuizare a acestei resurse naturale. Mai mult, etichetele acestor produse ne pot oferi informatii despre speciile protejate, iar in timp consumatorii pot contribui la protejarea lor.

Padurile sunt sprijinul durabil si de necontestat al mediului. Pe de-o parte defrisarile masive, inclusiv din tara noastra, au un impact negativ asupra mediului, iar pe de alta parte cererile foarte mari de hartie si lemn contribuie si ele la deteriorarea treptata a resurselor naturale.

Fara indoiala ca unul dintre cei mai mari poluatori din marile aglomeratii urbane este sistemul de transport. Folosirea de biciclete ori pur si simplu lasarea masinii personale acasa sunt doar doua dintre lucrurile care pot contribui la limitarea poluarii marilor orase.

Resursele de apa sunt limitate. Exista in acest moment foarte multi oameni din intreaga planeta care nu au acces la apa potabila sau la servicii de salubritate. Putem contribui la limitarea risipei in acest sector prin simplul gest de a inchide robinetul dimineata, atunci cand ne spalam pe dinti.

In sectorul agricol, un semnal foarte important poate fi oferit de catre fiecare individ in parte prin sustinerea productiei de alimente bio. In procesul de fabricatie, atat sanatatea fiecarui individ este prioritara, cat si grija pentru limitarea risipei de resurse naturale.

Turismul este un motor al economiei fiecarei tari. Pe de alta parte insa, exista turisti care nu intotdeauna respecta simple norme de igiena si protectie a mediului atunci cand se afla in alta parte decat in tara de origine. In acest fel si sectorul turistic este cel care contribuie la poluarea planetei, dar care poate fi transformat imediat in unul prin care putem pastra planeta verde.

Deseurile pot fi o sursa importanta de energie, tocmai de aceea, un mai bun sistem de colectare si reciclare poate contribui la protejarea mediului inconjurator. Potrivit statisticilor, doar 15% din electronicele care nu mai sunt folosite se recicleaza, dar schimbarea o putem produce chiar noi, din acest moment.

Ziua Mondiala a Mediului este o zi in care constientizam, mai mult decat oricand, ca sta in puterea noastra sa avem o planeta mai verde. RFI Romania a inceput deja o ampla campanie de informare si, mai mult decat atat, ii provoaca pe cei mici sa se transforme in „Salvatorii Pamantului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *