Temperatura medie globala va creste cu circa 6 grade Celsius pana in anul 2100

Temperatura medie globala va creste cu circa 6 grade Celsius pana in anul 2100

De ce ne era teama, nu am scapat! Se pare ca fenomenul de incalzire globala, cu toate consecintele sale, este foarte aproape de punctul in care nu va mai putea fi oprit sau diminuat, cu toate eforturile omenirii. Cu toate ca estimarile cercetatorilor sunt diferite la nivel de detalii, temperatura medie globala va creste cu circa 6 grade Celsius pana in anul 2100.

Cum emisiile de gaze responsabile de efectul de sera continua sa creasca in loc sa fie stopate, oamenii de stiinta avertizeaza ca planeta noastra este aproape de atingerea unui punct-limita in care efectele incalzirii globale vor fi ireversibile, fiind accentuate si de topirea calotelor polare si disparitia padurilor tropicale.

„Pentru noi toti urmeaza un deceniu extrem de sensibil daca nu incercam sa remediem situatia chiar si pe ultima suta de metri, pe care tocmai am intrat”, avertizeaza Will Steffen, director executiv in cadrul catedrei de climatologie din Universitatea Nationala a Australiei.

In ciuda noilor rapoarte alarmante, un nou tratat asupra climei globale, care sa forteze marile tari poluante precum China si SUA sa adopte masuri restrictive, va avea loc de abia in anul 2015 si va intra in vigoare incepand cu anul 2020.

Punctul-limita a fost deja depasit in cazul celor doua calote glaciare de la poli, care actioneaza ca niste uriase „frigidere” cu rolul de a regla temperatura globala. Calota glaciara din vestul Antarcticii s-a micsorat continuu in decursul ultimului deceniu, iar calota glaciara din Groenlanda pierde anual circa 200 kilometri cubi de gheata inca din anul 1960.

Multi experti in climatologie au cazut de acord asupra faptului ca padurea amazoniana va deveni tot mai arida odata cu incalzirea continua a planetei.
Aproximativ 1,6 miliarde tone de carbon au fost pierdute in anul 2005 din cauza taierilor de copaci din padurile tropicale, cifra ridicandu-se la valori de 2,2 miliarde tone la nivelul anului 2010.

Una dintre cele mai serioase temeri legate de efectele incalzirii globale ireversibile se refera la topirea stratului de permafrost siberian, care adaposteste cantitati uriase de carbon in solul inghetat, carbon care, odata eliberat in atmosfera terestra, ar duce la consecinte incalculabile pentru viitorul vietii pe Terra.

In cel mai grav scenariu posibil, 30-40 miliarde tone de carbon pe an pot fi eliberate astfel pana in anul 2040. Prin comparatie, toate vehiculele din lume bazate pe combustibili fosili emit circa 10 miliarde tone de carbon anual, la care s-ar adauga catitatile uriase de carbon care vor fi eliberate din Siberia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *