TEMPERATURILE FLUCTUANTE AFECTEAZA RASPANDIREA MALARIEI !

malarieSchimbarile climatice afecteaza raspandirea malariei in moduri mult mai complicate decat s-ar fi crezut. Conform  ultimelor cercetari, capacitatea de raspandire a bolii depinde nu numai de modul in care temperatura se modifica de la o luna la alta si de la an la an, dar si de felul in care temperatura fluctueaza pe parcursul zilei.

Daca observam  in detaliu hartile climaterice, noile date le sugereaza oamenilor de stiinta sa isi revizuiasca predictiile privitoare la urmatoarea regiune care va fi afectata de malarie. „Poate ca supraestimam  riscul in zonele mai calde, dar il subestimam in zonele mai reci”, a spus entomologul statului Penn, Matthew Thomas care si-a prezentat descoperirile sambata in cadrul intalnirii anuale a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei din Chicago. „Ne-am putea insela in proportie de 50% -100% sau mai mult”. „Implicatiile sunt enorme”, a spus Chris Thomas de la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie, care se ocupa de studii asemanatoare. Mai mult de 1 milion de copii mor de malarie in Africa.

„Asta inseamna cate un copil la fiecare 30 de secunde” a spus Chris Thomas, „iar asta in cazul unei boli care poate fi prevenita si tratata.”Dar situatia s-ar putea inrautati. Odata cu incalzirea globala, malaria se raspandeste in  regiuni noi, desi oamenii de stiinta nu stiu inca exact unde, cand si cum se vor schimba caracteristicile bolii. Un motiv al nesigurantei este acela ca cele mai previzibile tipuri prezinta numai o crestere la temperaturile medii din timpul zilelor, lunilor chiar si anilor.Dar planurile climaterice prevad deasemenea o intensificare a evenimentelor meteorologice extreme si o crestere a variabilitatii pe masura ce atmosfera se incalzeste. Deja o zi tipica intr-o regiune infestata cu malarie ca Tanzania poate avea o medie de 25 grade Celsius (77 grade Franheit) iar noaptea temperaturile pot scadea pana la 15 grade C (59 grade Farenheit) cu temperaturi de 32 de grade C (90 grade Farenheit) in timpul zilei.”Acele scaderi si cresteri de temperatura  ar putea afecta in anumite privinte tantarii anofel  responsabili de transmiterea malariei” a presupus Thomas.

Cand un tantar bea sangele unei persoane infestate, insecta  inghite si parazitul malariei, care trebuie sa se dezvolte si sa se inmulteasca inainte de a migra in saliva insectei. Procesul poate dura saptamani. Si pentru ca tantarii sunt foarte mici ca dimensiune si au sangele rece, temperaturile exterioare influenteaza durata de transmitere a bolii. Daca procesul are loc prea lent, insectele mor inainte de a mai putea infecta pe cineva.In general, parazitul malariei este favorizat de temperaturile ridicate, de aceea boala se manifesta cel mai des in zonele tropicale.

Dar cu ajutorul exemplelor matematice, Thomas a descoperit ca, chiar si atunci cand mediul este cald, fluctuatiile mari de temperatura pe parcursul unei zile incetinesc rata de incubatie a parazitului si a dezvoltarii larvei in tantar. Acest lucru incetineste raspandirea bolii si sugereaza ca regiunile cu temperaturi ridicate sunt mai putin supuse riscului  izbucnirii malariei fata de cum au crezut multa vreme oamenii de stiinta.Pe de alta parte, la temperaturi relativ mai scazute, fluctuatiile grabesc procesele biologice ceea ce explica de ce malaria a inceput sa se raspandeasca si in zonele inalte din estul Africii. Aceste arii care se gasesc la limitele zonelor afectate in mod curent de malarie, prezinta mare interes pentru ca sunt zone rurale sarace si nu au fost niciodata expuse malariei.

Acolo oamenii nu au imunitate dobandita impotriva bolii si in consecinta epidemiile pot fi rapide si mortale. Cercetarile subliniaza de asemenea cat de putin cunosc cercetatorii despre biologia elementara a tantarilor. „Sa  ajungi sa iti cunosti dusmanul reprezinta singura modalitate de a afla unde sa distribui plase pentru paturi, spray-uri si putine alte resurse ” a spus Thomas. „Detinem intregul genom al tantarului anofel dar asta nu spune nimic despre felul in care temperatura influenteaza acesti tantari”, a spus ecologistul Andrew Dobson de la Universitatea Princeton. „Avem nevoie de metode mai bune pentru a putea prevedea regiunile unde va aparea malaria”.

Sursa: http://dsc.discovery.com/news/2009/02/17/malaria-climate-change.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *