Temperaturile ridicate ucid insectele tropicale

Incalzirea globala ameninta si reptilele, si broastele din zonele secetoase

Insectele nu se pot adapta la schimbarile climatice. Speciile din zonele tropicale sunt in pericol de disparitie din cauza cresterilor de temperatura.

Incalzirea globala pune in pericol anumite specii de insecte tropicale, fenomen care ar avea efecte greu de cuantificat in acest moment, avertizeaza cercetatorii americani. Acestia sustin, de asemenea, ca ritmul accelerat de crestere a temperaturii globale reprezinta o amenintare si pentru anumite specii de broaste, reptile si testoase care traiesc in tinuturile tropicale.

Zonele tropicale, cele mai afectate

Potrivit ultimelor estimari, ritmul de crestere a temperaturilor va fi unul mai accentuat in zonele cu clima temperata si polara decat la tropice. Dar nimeni nu a evaluat pana in prezent efectele incalzirii globale asupra insectelor si a altor specii de animale care traiesc in regiunile tropicale, cu variatii reduse de temperatura.
O echipa de cercetatori de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au realizat un studiu privind capacitatea de supravietuire si reproducere la insecte, bazat pe analiza a 38 de specii care s-au dezvoltat in diferite ecosisteme.

In baza datelor obtinute, acestia au estimat care va fi evolutia res-pectivelor specii in conditiile cresterilor de temperatura prognozate pentru secolul XXI. Concluzia cercetatorilor arata ca rata reproducerii la insectele din regiunile tropicale tinde sa se mentina in limite normale la cresteri nesemnificative de temperatura. Insa atunci cand valorile termice cresc cu 2-4 grade Celsius, rata de reproducere scade pana la pericolul de disparitie a respectivelor specii. Toate insectele pot trai la anumite niveluri de temperatura, dar cercetatorii spun ca temperatura optima pentru insecte se situeaza undeva cu putin sub nivelul maxim pe care il pot tolera.

Insectele din zonele cu clima temperata se pot reproduce cu succes chiar si atunci cand clima se incalzeste mai mult decat la tropice. Pentru insectele din zona tropicala insa, temperaturile mai mari decat valorile termice de la tropice le pot fi fatale.

Cercetatorii spun, de asemenea, ca aceleasi probleme sunt semnalate si in ceea ce priveste broastele, reptilele si testoasele, desi, in cazul acestora, nu exista suficiente date pentru a se putea realiza o evaluare a tolerantei acestor specii la schimbarile de temperatura.

Speciile din regiunile joase, primele expuse

Aceasta toleranta la temperatura, spun cercetatorii, reprezinta elementul-cheie pentru supravietuirea insectelor.

„In timp ce speciile din zonele temperate se adapteaza mult mai usor schimbarilor climatice, pentru cele din zonele tropicale cresterile de temperatura afecteaza insasi supravietuirea lor”, spune unul din specialistii de la UCLA.

Potrivit acestuia, efectul se manifesta si mai acut in cazul animalelor care traiesc in regiunile mai joase ale padurilor tropicale.

„Daca reptilele din zonele tropicale isi pot gasi racoarea la umbra, pentru cele care traiesc in padure efectele cresterilor de temperatura nu pot fi atenuate pentru ca ele sunt obisnuite cu umbra si nu gasesc locuri mai racoroase”, spune un alt cercetator.

Solutii anti-migrare

Autorii studiului au spus, de asemenea, ca nu se poate stabili cu precizie o anumita specie care ar putea fi cel mai mult afectata de cresterile de temperatura, avand in vedere numarul mic al speciilor studiate.

„Cu atat mai mult insa se impune gasirea unor solutii pentru speciile care nu vor migra spre zone unde ar putea gasi conditiile climatice pe care sa le tolereze”, a afirmat unul din autorii studiului, reiterand faptul ca o crestere de 2-4 grade Celsius a valorilor termice va ucide insectele tropicale.

Disparitia viespilor a ucis productia de smochine

Echipa de cercetatori de la UCLA isi popune ca, pe viitor, sa evalueze efectele incalzirii globale asupra interactiunii insectelor cu alte specii de animale, precum si asupra culturilor. Potrivit specialistilor, polenizarea pe care o asigura insectele pentru anumite culturi ar putea afecta productia. Astfel, s-a constatat ca productia de smochine a scazut considerabil din cauza disparitiei viespilor care polenizau arbustii. Recolta scazuta a fost cauzata, pe de o parte, de seceta, iar, pe de alta parte, de disparitia viespilor. Cercetatorii sustin ca acestea au disparut ca urmare a cresterilor de temperatura.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *