Teoria lui Darwin confirmata: viata a aparut pe uscat in zonele umede

Teoria lui Darwin confirmata: viata a aparut pe uscat in zonele umede

Un ultim studiu de anvergura pare sa confirme teoria lansata acum peste 140 ani de catre Charles Darwin, teorie conform careia viata ar fi aparut pe un petec de uscat, si nu in apele oceanului primordial, dupa cum conchid majoritatea teoriilor stiintifice pe aceasta tema. Se pare ca primele celule au evoluat intr-un mediu uscat, cu umiditate si temperatura ridicata provenita din gheizerele fierbinti de la suprafata solului. Descoperirea, publicata in premiera in paginile periodicului National Academy of Science, ataca teoria foarte raspandita si generalist acceptata, conform careia viata a aparut initial in mari si oceane.

Cercetatorii au analizat dovezile oferite de elementele chimice din rocile stravechi care formau in trecutul andepartat al planetei atat ecosisteme terestre, cat si medii de viata marine, dupa care le-au comparat cu primele celule vii aparute pe Terra, acestea din urma fiind reconstruite genetic in conditii de laborator.

Fizicianul Armen Mulkidjanian si colegii sai au descoperit ca in timpuri imemoriale, oceanele nu contineau cele mai bune elemente chimice necesare aparitiei si evolutie vietii.

In mod neasteptat, cele mai simple forme de celule ar fi aparut in medii terestre, indeosebi in cele in care activitatea vulcanica genera gheizere si vapori fierbinti.
Compozitia chimica a acestor emisii de vapori si apa fierbinte seamana mult cu cea a mediului anorgamic al chimie primelor celule, sustin cercetatorii.

Acestia mai adauga ca primele „leagane ale vietii” de pe uscat aveau toate avantajele oferite de curentii hidrotermali submarini, care prezentau in general aceiasi factori fizico-chimici, incluzand aici prezenta substantelor organice.

„In contrast cu apele termale de mare adancime din oceane, apele geotermale terestre pot avea reactii de condensare si pot prelua lumina solara ca o sursa de energie”. Adauga profesorul Mulkidjanian din cadrul Universitatii Osnabruck din Germania.

Ipoteza sa este sustinuta si de laureatul Premiului Nobel, profesorul Jack Szostak din cadrul Universitatii Harvard: „Lacurile si baltile cu apa dulce au concentratii minime de sare comparativ cu apele marine, ceea ce permite formarea membranei acizilor grasi”

Alti oameni de stiinta isi pastreaza scepticismul in privinta readucerii in atentia publica a teoriei lui Darwin. Acestia sustin ca acum 3,8 miliarde ani, Terra era bombardata frecvent de meteoriti, in consecinta, suprafata planetei noastre nu era deloc un mediu propice vietii.

In anul 1871, parintele evolutionismului sugera intr-o scrisoare trimisa botanistului englez Joseph Hooker, ca viata pe Terra ar fi putut apare „intr-un iaz cu apa calda”.
Profesorul Mulkidjanian sustine in continuare ca „Reconstructia geochimica arata ca compozitia ionica a celulelor primare, demonstreaza ca acestea nu ar fi putut apare in medii marine, in schimb reconstructia geochimica este compatibila cu mediul zonelor cu emisii de vapori si ape din terenurile cu ape geotermale. Stadiile evolutiei pre-celulare din mediul cu vapori si ape fierbinti, indica faptul ca acestea au aparut intr-un mediu a carui chimie locala era dominata de minerale poroase de siliciu in amestec cu sulfiti metalici si compusi ai fosforului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *