Teorii despre poluare

Termenul de poluare provine din latinescul „polluo-ere” (= a murdari, a degrada) si desemneaza o actiune prin care omul isi degradeaza, „isi murdareste” propriul sau mediu de existenta.Aceasta actiune nu este caracteristica doar omului intrat intr-o perioada de dezvoltare accelerata, ci este si o lege naturala generala, conform careia orice fiinta vie produce deseuri care, daca nu sunt eliminate, fac imposibila continuarea existentei. Cel mai bun exemplu este cel dat de Pasteur: Intr-un tub de sticla,se face o cultura microbiana. Cateva celule microbiene sunt puse intr-o solutie ce contine elemente pentru crestere. O perioada celulele raman inactive, dupa care ajung sa se inmulteasca. Inmultirea se opreste si numarul lor scade treptat.

Pasteur, ilustrul parinte al microbiologiei a descoperit astfel „concurenta vitala” a bacteriilor. El a dat si o teorie a mediului epuizat, care sustine ca imposibilitatea cresterii aceleiasi culturi microbiene sau a alteia noi are drept cauza epuizarea elementelor nutritive din mediu. Intuind in mod genial mecanismul de baza al concurentei dintre microorganisme, observa utilizarea integrala a surselor de hrana de catre o specie de microorganisme (cea care se poate inmulti mai repede) in dauna celorlalte specii.

Bacteriologul roman Victor Babes n-a fost de acord cu explicatia lui Pasteur, dozand in mediul de cultura aparent epuizat suficiente substante nutritive pentru a asigura din plin cresterea a numeroase microorganisme,din aceeasi specie sau din alte specii. El explica: „Prin descompunerea mediului, microorganismele dau nastere la corpi chimici care le opresc dezvoltarea si impiedica alte bacterii sa se dezvolte alaturi de ele.”

Stiinta moderna a validat ambele teorii, iar colaboratorul lui Fleming la descoperirea penicilinei, Florey, arata ca, descoperind toxinele si fenomenul de antibioza, Pasteur si Babes au facut primii pasi pe drumul tratamentului modern al bolilor infectioase.

Deci, prima categorie de poluanti o constitue deseurile activitatii sale vitale, care, la randul lor, permit dezvoltarea unor organisme parazite ca paduchi, viermi, microorganisme, virusuri. Aceste categorii de poluanti formeaza poluarea naturala, care, in spatii inchise,capata proportii dramatice. Dar sunt si exceptii. In natura, in mod obisnuit, deseurile unei categorii de vietuitoare servesc ca resurse de viata altei categorii, asigurand o continua transformare si reutilizare a unei cantitati limitate de elemente nutritive, in cadrul circuitului natural al elementelor.

Dar ce este un poluant? Este un factor aflat in mediu, care impiedica inmultirea uneia sau mai multor specii de vietuitoare, printr-o actiune de intoxicare acuta sau de lunga durata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *