TEPCO deverseaza in mare apa subterana de la Fukushima

TEPCO deverseaza in mare apa subterana de la Fukushima

TEPCO deverseaza in mare apa subterana de la Fukushima

Compania care gestioneaza centrala nucleara accidentata Fukushima a inceput miercuri sa deverseze in mare sute de metri cubi de apa subterana, pompata in amonte de reactoare, o operatiune care provoaca furia organizatiilor ecologiste.
“Am inceput deversarea (…) la (ora locala) 10.25 (4.24, ora Romaniei)”, a anuntat Tokyo Electric Power (TEPCO) intr-un e-mail.”O patrula a efectuat un prim rond la ora (locala) 10.30 si nu a constatat nicio scurgere”, afirma compania, care prevede sa deverseze miercuri 560 de metri cubi de apa in Oceanul Pacific, pe litoralul caruia se afla instalatia atomica. “Este o etapa importanta in gestionarea apei la Centrala Fukushima Daiichi, problema care reprezinta prioritatea noastra actuala”, a declarat presedintele-director general al TEPCO Naomi Hirose, citat in comunicat, salutand acordurile obtinute de la autoritati si pescari pentru a proceda la aceasta operatiune.

TEPCO a inceput in aprilie sa pompeze apa subterana cu 12 pompe, inainte sa fie contaminata sub cladirile instalatiei, devastate de un tsunami la 11 martie 2011.

Aceasta apa este stocata provizoriu intr-un rezervor, pentru a fi analizata si pentru a se verifica daca este radioactiva.

Ea este deversata in ocean doar daca nu este contaminata, promite TEPCO, care a stabilit criterii-limita pentru cesiu 134 si 137, radionucleide care emit raze beta, strontiu 90 si tritiu. In cazul depasirii limitelor, operatiunile vor fi oprite. Controale urmeaza sa fie efectuate si de o terta parte.

Aproximativ 400 de tone de apa subterana intra zilnic in cladirile din instalatia atomica, crescand cantitatea de apa contaminata in contact cu echipamentele, apa care este stocata, ulterior – o sarcina considerata insurmontabila -, la care se adauga apa provenind de la racirea reactoarelor.”Decizia de a deversa apa subterana in mare are la baza scenariul potrivit caruia «nu exista alta optiune» si nu o solutie pe termen lung pentru locuitorii de la Fukushima si din Japonia”, a comentat un reprezentant al organizatiei Greenpeace in Japonia, Kazue Susuki, care subliniaza ca “apa radioactiva se scurge in mare de la accident, in martie 2011″.


Pescarii de la Fukushima si-au exprimat acordul fata de operatiuni, dupa un an.Greenpeace cere TEPCO sa amelioreze in mod semnificativ modul in care este publicat nivelul radioactivitatii apei deversate, apreciind ca este necesar ca terte parti sa poata sa efectueze controale in mod independent nu doar la punctul de deversare, ci si pe parcursul intregului proces.

Desi TEPCO prezinta aceasta deviere ca pe un element crucial al strategiei sale de asanare a instalatiei, problema majora a volumelor infricosatoare de apa radioactiva acumulata la Centrala Fukushima Daiichi va fi departe de a fi solutionata. Sistemul de tratare a apei, ALPS, este considerat putin fiabil, ajungand in pana.

El este oprit, din nou, integral, incepand de marti dimineata, dupa oprirea celei de a treia linii de tratare, a anuntat TEPCO.

Dispozitivul, care serveste la eliminarea a aproximativ 60 de radionucleide (ramanand cel putin tritiu), consta in trei linii paralele de decontaminare. Una singura functiona marti, dar a fost oprita inainte de pranz, din cauza “degradarii” performantelor acesteia.

In prezent, peste 350.000 de metri cubi de apa foarte contaminata asteapta in sute de rezervoare.”In asemenea conditii, este posibil ca ALPS (menit sa trateze 750 de metri cubi de zi) sa nu poata sa functioneze niciodata corect”, si-a exprimat ingrijorarea un muncitor de la centrala, sub pseudonimul “Happy”.

Al doilea dispozitiv de decontaminare, finantat de catre Guvern, urmeaza sa fie instalat treptat, incepand de luna viitoare, un echipament de la care se asteapta rezultate mai bune. Intre timp, TEPCO prevede o capacitate de stocare de 800.000 de tone de apa in incinta, un risc enorm in cazul unei noi catastrofe.21 Mai 2014 - Sursa: Cronica RomanaArticole recente:
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Protectia Mediului
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
Stop Abandonului
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016